Zagreb

Trgovska gora uvrštena u dnevni red sjednice

  • 20.06.2023. 09:58

Pitanje Trgovske gore će biti uvršteno u dnevni red zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske danas u Zagrebu, nezvanično saznaje Srna.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je prethodno da neće prisustvovati sjednici ako na dnevnom redu ne bude tačka koja se odnosi na problematiku izgradnje spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

"Trgovska gora je gorući problem i ne može biti u nekim tačkama razno, na zaprećku ili da se o tome nikako ne raspravlja. Ne! Ja u tome ne želim da učestvujem. Problem odlagališta na Trgovskoj gori mora biti posebna tačka u vrhu dnevnog reda! Mi imamo obavezu prema 250.000 ljudi, kao i adekvatne odluke u institucijama na svim nivoima vlasti u BiH o neprihvatljivosti izgradnje odlagališta. To se mora poštovati", naveo je Košarac na "Instagramu".

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Košarac sinoć nije htio prisustvovati radnoj večeri Savjeta ministara i Vlade Hrvatske u Zagrebu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je da, ukoliko "Trgovska gora" ne bude na dnevnom redu na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Savjeta ministara, ministri iz Republike Srpske ne treba da učestvuju na njoj.

"Došlo je vrijeme da vodimo računa o svojim i interesima naših građana", naveo je Nešić na "Instagramu".

Ranije je potvrđeno da Nešić zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati zajedničkoj sjednici.

Zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Hrvatske zakazana je za danas u Zagrebu.

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH delegirao pitanje Trgovske gore kao jednu od tačaka dnevnog reda zajedničke sjednice.

Prma saznanjima Srne, Vlada Hrvatske tražila je da sa dnevnog reda zajedničke sjednice budu skinute tačke koje se odnose na izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori, kao i na sukcesiju bivše SFRJ.

Traženo je i da bude skinuta tačka koja se odnosi na inicijativu za potpisivanje sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti informacionog društva i elektronskih komunikacija.

Iz Savjeta ministara ranije je najavljeno da bi zajednička sjednica, treća po redu, trebalo da bude održana u Zagrebu u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci u 11.15 časova, a nakon sjednice predviđeno je potpisivanje sporazuma i izjave za medije predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto i predsjednika Hrvatske Vlade Andreja Plenkovića.

Uoči sjednice, Krišto i Plenković održaće sastanak u 10.00 časova u Banskim dvorima, nakon čega će biti objavljeno saopštenje. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм