Piše Večernji list

Turkovićeva planira "iznenađenje" za Erdogana: Prelet turskih aviona iznad BiH, stranci protiv

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2022. 12:08

Bisera Turković planira "iznenađenje" za predsjednika Turske Redžepa Erdogana koji dolazi u Sarajevo u sklopu turneje po Balkanu.

Tom prigodom, ministarka bi iznenadila Erdogana preletom turskih vojnih aviona nebom iznad BiH.

Kako piše Večernji list, sve je to dio predizborne kampanje posrnuloj SDA-a čiji predsjednik Bakir Izetbegović traži u oktobru vizu za Predsjedništvo BiH, ali i ostanak na čelu stranke.

Koordinaciju oko preleta turskih aviona nebom iznad BiH preuzela je "šefica" diplomatije BiH s bliskim kadrovima iz Ministarstva odbrane, ali i Oružanih snaga. Na svaki moguć način zaobilazi Predsedništvo BiH zbog straha da bi se stvari tamo mogle zakomplikovati.

Ovaj potez Turkovićeva smješta uz sklop obilježavanja trdesete godišnjice uspostave diplomatskih odnosa BiH i Turske.

Ali, zanimljivo je kako sličnog prijedloga nije bilo da se Bugarska počasti takvom promocijom ili da se to napravi sa Španijom.

EUFOR, OHR, predstavnici EU nisu izrazili simpatije prema planovima kadra SDA s obzirom da na to da je očigledno riječ o političkom potezu isključivo u funkciji predizborne kampanje te svojevrsnog "zapišavanja teritorije", piše Večernji list.

Zbog toga, pitanje je hoće li doći do realizacije ovoga. Ne postoji ni saglasnost ni u Ministarstvu odbrane. Turkovićeva pokušava prelomiti i Zakon o vazdušnom saobraćaju BiH koji kaže sljedeće:

"Strani vojni avion može ući u vazdušni prostor BiH i operisati unutar toga prostora jedino ako za to posjeduje posebno odobrenje izdato od Ministarstva (transporta i komunikacija), a uz saglasnost Ministarstva obrane BiH i u skladu s uslovima danima u takvom odobrenju.

On još jednom, kao i mnogo puta ranije pokušava u potpunosti privatizovati institucije BiH često ih stavljajući isključivo u funkciju Bošnjaka, odnosno SDA.

Smjena Turković

O zloupotrebama u radu Turkovićeve juče je inicirana i njena smjena. Zatražili su to poslanici u Domu naroda od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije. 

Objašnjava se da se to traži zbog izrazito "neprofesionalnog, samovoljnog, institucionalno neusklađenog djelovanja, poduzimanja štetnih postupaka kojima se već duže sistemski urušava autoritet i vjerodostojnost BiH u području međunarodnih odnosa, kako na vanjskopolitičkom tako i na unutarnjem planu, destrukcijom sustava unutarnje koordinacije i odlučivanja, što za posljedicu ima degradaciju Ustavom utvrđene hijerarhije i načela odlučivanja o spoljnopolitičkom pitanjima. 

- Smatram kako Dom naroda treba zatražiti od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH pokretanje postupka za smjenu gospođe Bisere Turković s pozicije ministrice spoljnih poslova - navodi se u inicijativi, piše Večernji list.