Bivši ministar inostranih poslova

Turkovićka boravila sedam dana na Baliju na jednodnevnom događaju, i to nije sve

  • Извор: АТВ
  • 30.07.2023. 19:44

Bisera Turković se i te kako okoristila i zloupotrijebila ministarsku fotelju. Jedan od dokaza je i sedmodnevni boravak na Baliju na događaju koji je trajao samo jedan dan. Samo to je plaćeno oko 11.500 KM.

U 2022. godini ukupni izdaci Ministarstva inostranih poslova za službena putovanja iznosili su oko million 469 hiljada KM. To je, u odnosu na godinu prije, više za oko 516.000. Sve to stoji u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

„Prilikom realizacije putovanja nije bio zastupljen princip racionalnosti te potpunog dokumentovanja svrhe i namjene korištenja javnih sredstava“, navodi se u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Bisera Turković otišla u penziju pa osnovala firmu

Bisera Turković otišla u penziju pa osnovala firmu

I tu nije kraj. Određena službena putovanja su trajala neuobičajeno dugo, a upitna je opravdanost. Tako je, na primjer, putovanje u SAD trajalo 11 dana i koštalo više od 50.000 maraka. Putovala je Turkovićka sama i na Maldive. Ostala je sedam dana i potrošila oko 15.000 maraka građana BiH. Izvještaji o tim putovanjima nisu dostavljeni. 

Nije Turkovićka bila skromna ni kada je vožnja u pitanju.  Lani je u te svrhe potrošeno oko 864.000 KM. Godinu ranije za 224.340 manje. Ni evidencije o korištenju vozila nisu uredne i ažurne.

Diplomatski skandal Bisere Turković - 100.000 € za nelegalne konzulate

Diplomatski skandal Bisere Turković - 100.000 € za nelegalne konzulate

„Naime, u pojedinim kolskim nalozima nije navedena relacija kretanja, vrijeme korišćenja službenih vozila, korisnik vozila, pređeni kilometri, vrijeme trajanja vožnje, prilikom sipanja goriva nema pečata i potpisa dobavljača, evidentirane su 'loko' vožnje od preko 150 km te i dalje postoji neusklađenost između podataka na kolskim nalozima i nalozima za službena putovanja lica koje koriste vozilo“, stoji u pomenutom izvještaju.

Sa propustima Turkovićke bi se ovako moglo u nedogled. Gotovo za svaku stavku im je bilo malo planiranih sredstava, pa su u toku godine korigovali. Takođe, nisu bila čista posla kod zapošljavanja. U izvještaju stoji da procedure zapošljavanja i unapređenja, angžovanje lica po ugovorima o djelu i davanje ovlaštenja za obavljanje drugih poslova nisu bile transparentne i u potpunosti usklađene sa zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: