Zločin nad Srbima

Tužilaštvo BiH uputilo prijedlog za određivanje pritvora Dudakoviću

  • Извор: СРНА
  • 25.04.2023. 15:36

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora nekadašnjem komandantu Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifu Dudakoviću, potvrđeno je Srni u Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva su pojasnili da se prijedlog za određivanje pritvora Dudakoviću traži zbog kršenja mjera zabrane.

Dudaković je prije nekoliko dana, povodom obilježavanja godišnjice formiranja takozvane Armije BiH, održao govor u sarajevskoj opštini Novi Grad, gdje je pričao o "bosanskom inatu", zločinima, genocidu, opominjao "dušmane" da "patriote i te kako sve pamte", pozivao Bošnjake "na jedinstvo i spremnost na odbranu države".

Iz Tužilaštva BiH tada je Srni rečeno da će tim tužilaca razmotriti istupe bivšeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH kome su već određene mjere zabrane, te da će nakon prikupljanja informacija o posljednjim istupima razmotriti i donijeti odluku o daljim aktivnostima.

U Sudu BiH tada je rečeno Srni da su Dudakoviću mjere zabrane izrečene još u oktobru 2018. godine i da su i dalje na snazi.

Optužnica tereti Dudakovića i ostale za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za posmrtnim ostacima nekih od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se i na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području Bihaća i Cazina.

Suđenje Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika bošnjačke vojske za stravične zločine počinjene nad srpskim civilima i zarobljenicima u Zapadnoj Krajini 1995. godine pred Sudom BiH već nekoliko puta je prekidano, a kraj maratonskom procesu se ne nazire.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм

  • 13:10 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.