CIK BiH

U trci za predsjednika Srpske 31 kandidat, a za Predsjedništvo BiH 10

  • Извор: РТРС
  • 05.08.2022. 17:25

Centralna izborna komisija BiH objavila je kompletne liste sa imenima kandidata svih stranaka koje će uzeti učešće na predstojećim Opštim izborima u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Građani BiH, svoj glas moći će dati kandidatima na više nivoa, za Predsjedništvo BiH, Parlament BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Parlament FBiH, kao i za Kantonalne skupštine u FBiH.

Za poziciju tri člana Predsjedništva BiH u trci će biti 10 kandidata.

Iz Republike Srpske to su Željka Cvijanović (SNSD), Mirko Šarović (SDS), Nenad Nešić (DNS), Borislav Bijelić (Stranka Život) i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović, koji je kandidat ispred koalicionog bloka Ujedinjeni za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda boriće se Denis Bećirović, Bakir Izetbegović te Mirsad Hadžikadić, dok će se za mjesto člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda boriti Željko Komšić i Borjana Krišto.

Za funkciju predsjednika Republike Srpske boriće se 31 kandidat, a između ostalih, kandidati su Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, Јelena Trivić (PDP), Radislav Јovičić (DNS), Senad Bratić (Pokret Država), Ivan Begić, Ćamil Duraković (nezavisni kandidat), Neđo Đurić (SPS) i drugi.

Kada su u pitanju liste za Narodnu skupštinu Srpske, i tu će se sudeći po nosiocima izbornih listi takođe voditi velika borba. Tako je u Izbornoj jedinici tri, nosilac liste ispred SNSD-a, aktuelni poslanik ove stranke i direktor UKC Srpske Vlado Đajić.

Listu PDP predvodi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, a SDS-a Milan Radović.

Izbornu jedinicu šest ispred SNSD-a predvodi Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, dok će na čelu SDS-ovog karavana biti gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrovića, a koaliciju SP-NDP-SNP predvodi Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Dosta poznatih imena i među nosiocima listi za NSRS i u Izbornoj jedinici 7. Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika je nosilac liste ispred SNSD, Ujedinjenu Srpsku predvodiće Kostadin Vasić, Spomenka Stevanović (DEMOS), Dragomir Vasić (SDS). Posebno interesantno biće u Izbornoj jedinici 9. Nebojša Vukanović nosilac je Liste za pravdu i red, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a je nosilac liste ispred SNSD-a, a Vukota Govedarica prvi je listi SDS-a.

Kada je u pitanju Predstavnički dom parlamenta BiH, listu SNSD-a iz Izborne jedinice 1 nosiće Nebojša Radmanović, dok će listu DEMOS-a nositi Slobodan Stanarević, a listu SDS-a Miladin Stanić.

Listu Ujedinjene Srpske za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Izborne jedinice 1 nosiće Milan Petković, a DNS-a Gavrilo Kerkez dok će ispred PDP-a listu nositi Branislav Borenović.

Nosioci lista iz Izborne jednice 2 za Predstavnički dom parlamenta BiH iz Republike Srpske biće, iz SNSD-a Obren Petrović, iz SDS-a Mladen Bosić, Ujedinjene Srpske Milan Novitović, iz PDP-a Siniša Golić, a iz Socijalističke partije Nedeljko Јović.

Kada je riječ o Izbornoj jedinici 3, listu za Predstavnički dom parlamenta BiH ispred SNSD-a nosiće Radovan Višković, SDS-a Darko Babalj, Ujedinjene Srpske Nenad Prodanović, DNS-a Aleksandar Glavaš dok će listu PDP-a za ovu izbornu jedinicu nositi Saša Borjan.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)