Oštre osude Orićeve izjave

Umjesto da je u zatvoru zločinac prijeti novim ratom

  • 13.07.2018. 19:08

Ćeraćemo se još - citatom Matije Bećkovića, Naser Orić je sa govornice Islamskog fakulteta u Zenici zloslutno prizivao novi rat u BiH. Tako njegove izjave komentarišu u Republici Srpskoj.

Bivši ratni komandant Armije BiH u Srebrenici, kojeg čega ponovljeni postupak za ratne zločine, prošlog vikenda je studente u Zenici upozorio da će se "novi rat desiti malo brže nego što smo ga mi dočekali". Nove Orićeve prijetnje su dočekane burnim aplauzom. U Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina kažu - da je pravosuđe odreagovalo na pravi način, Orić bi danas bio u zatvoru, a ne bi držao predavanja po Federaciji BiH.

"Naser Orić, njegove ratnohuškačke izjave su u stvari produkt pravosuđa na nivou BiH, i na kraju krajeva samog Haškog tribunala. I to je ono što je problem, neće to biti samo Naser Orić, mnoga od lica koja su počinila djela ratnog zločina a nisu odgovarala, smatraju da je takvo ponašanje dozvoljeno i u budućnosti - ne daj bože - mogu ponovo to isto da primjenjuju, jer misle da tako može da se radi," rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina. 

Orićeve ratnohuškačke izjave nisu prošle nezapaženo ni u Srbiji. Tamošnji ministar odbrane je zabrinut, ali nije previše iznenađen. Kaže da ga ne čudi da ratni zločinac ne govori o miru, kada već nije kažnjen za nedjela počinjena u ratu. Poziva međunarodnu zajednicu da ne sjedi skrštenih ruku. 

"Mi ćemo učiniti sve što je do nas da ovaj region bude miran i stabilan, ali bez podrške i pomoći međunarodne zajednice, koja će morati da obuzda, zauzda i kazni ovakve ratne zločince koji pozivaju na nove ratove, ja nisam siguran kako je to moguće," kaže Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije.

Na Orićevo zveckanje oružjem je reagovala i američka ambasada, koja kaže da su izjave koje spominju ili aludiraju na rat opasne, neodgovorne i neprihvatljive, i da za njih nema mjesta u javnom diskursu. Kancelarija visokog predstavnika se takođe oglasila. U OHR-u tvrde da je Bosni i Hercegovini potreban zakon koji bi zabranio negiranje Holokausta, genocida i govor mržnje.

Agresivna retorika, od koga god da dolazi, koja poziva na nasilje i priziva mračne slike rata, izaziva zabrinutost u cijeloj zemlji i potpuno je neprihvatljiva. Visoki predstavnik najoštrije osuđuje izjave bilo koje javne ličnosti koje ne doprinose pomirenju i dijalogu, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Dok prijeti novim ratom po fakultetima - Nasera Orića uskoro očekuje novi sudski proces za ratne zločine. Prije nešto više od mjesec dana, ukinuta mu je oslobađajuća presuda za svirepa ubistva u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Apelaciono vijeće je uvažilo žalbu tužioca Miroslava Janjića, i naložilo ponavljanje sudskog postupka.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)