SNSD i HDZ zatražili njenu smjenu

Usvojena inicijativa za smjenu Turkovićeve

  • Извор: АТВ
  • 29.08.2022. 18:59

Bisera Turković je žena koja je učinila sve da razbije spoljnu politiku BiH i ne zaslužuje da dočeka kraj mandata na funkciji šefa diplomatije, jasan je Milorad Dodik. SNSD-je zajedeno sa HDZ-om zatražio njenu smjenu. Tu inicijativu je usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Radi se o dogovoru SNSD-a i HDZ-a, kaže srpski član Predsjedništva.

"Muslimani će sve učiniti da je zaštite, to znamo, teško da bi iko mogao da da pozitivnu ocjenu o njenom radu. I sami politički muslimani u Sarajevu ako su objektivni, moraju da vide da je ona to urušila sve, da je dovela do toga da nema konsenzusa, nema predstavljanja. Možda nekoliko njenih najbližih saradnika iz SDA to podržavaju, ali ona je urušila svu tu politiku", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

A upravo njeni najbliži saradnici najglasnije su branili djelovanje Turkovićke na današnjoj sjednici Doma naroda. Lider SDA Bakir Izetbegović za nju kaže da je  predan ministar koji radi sve da sačuva ustavni poredak BiH. 

"Nema govora o institucionalno neusklađenom djelovanju, Predsjedništvo je nadležno, ne znam da je ikada Predsjedništvo kritikovalo ono što je ona radila, jesu pojedini članovi Predsjedništva, koji rade sve ono što se ovdje imputira Biseri Turković, dakle neprofesionalnog, neusklađenog protivustavnog djelovanja ima upravo od onih koji danas pokušavaju da smijene Biseru Turković", rekao je Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Već dva puta u posljednje dvije godine raspravljalo se o Ministarstvu inostranih poslova, podsjeća Dragan Čović. Kaže da se zbog upravo bošnjačkih interesa ne može doći do usaglašavanja spoljne politike, a ne može se ni institucionalno preispitati rad Ministarstva spoljnih poslova.  

"Ja se slažem sa kolegama da ova ministarka nikad ništa nije uradila samoinicijativno. Ja sam uvjeren da ona sve svoja stavove dogovara unutar stranke koja ju je preložila, ja imam običaj da kažem prvo unutar obitelji, pa stranke, rijetko unutar naroda, a da ne kažem u ime BiH", rekao je Dragan Čović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH.

Nastupanja pred Savjetom bezbjednosti bez konsenzusa Predsjedništva, nalozi ambasadama i konzulatima da se obilježavaju praznici koji ne postoje na nivou BiH, i na kraju slanje pisama svjetskim zvaničnicima u kojima po pravilu kritikuje samo Republiku Srpsku, samo su neki u nizu incidenata koji su obilježili mandat Bisere Turković. Kada je Mađarska slala medicinsku pomoć Srpskoj u jeku pandemije, Turkovićeva se žalila Orbanu, dok je pomoć Srbije Sarajevu kritikovala kao nedovoljno kvalitetnu. Na to sve, građanima BiH je poručila da su previše razmaženi. 

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.