Ambasador BiH u Hrvatskoj

Vranješ: Nečuveno da kabinet Bećirovića prebrojava krvna zrnca, Dodika stavio u rang teroriste

  • Извор: АТВ
  • 13.05.2023. 20:38

Nečuveno je da kabinet Bećirovića na bilo koji način prebrojava krvna zrnca, kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj nakon što je bošnjački član Predsjedništva BiH tražio da na sastancima, tokom njegove posjete Zagrebu, ne prisustvuje Vranješ, koji dolazi iz Srpske.

Vranješ je, gostujući u Centralnim vijestima ATV-a, rekao da je jasno da je namjera Denisa Bećirovića tokom posjete Zagrebu bila  da iskoristi priliku i uputi oštre poruke prema Republici Srpskoj injenom predsjedniku Miloradu Dodiku. 

„Očigledno, za to mu je bilo potrebno da ja ne budem prisutan, da odsustvujem, da što detaljnije svoje vizije tamo iskaže jer teoretski, ja bih mogao na takvim sastancima da reagujem, možda da mu dam kontrargument“, izjavio je Vranješ.

Ipak, na sastancima je bio niži diplomata, po nacionalnom ključu, što je izazvalo reakciju kod Vranješa koji kaže da je to nečuveno.

„Nečuveno je da kabinet Bećirovića na bilo koji način prebrojava krvna zrnca i određuje ko je koje nacionalnosti, ko je podoban a ko ne u određenoj ambasadi“, rekao je Vranješ dodavši da se to ranije nije dešavalo.

Nastup Denisa Bećirovića ne prestaje da šokira javnost

Nastup Denisa Bećirovića ne prestaje da šokira javnost

Međutim, kaže da je bivši ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković, prilikom dolaska u Zagreb, insistirala da on ne bude na sastancima, ali je tad mijenjan format posjete, te je to više izgledalo kao privatna posjeta.

„Mi iz toga vidimo  kako Bećirović zamišlja tu 'građansku' državu, to je ona građanska država kako je oni vide, država koja u stvari najviše liči na nacionalnu državu Bošnjaka, ali za potrebe zapada i Evropske unije, naziva se građanskom državom. To je država u kojoj Bošnjaci suvereno vladaju a ostali, Srbi, Hrvati, imaju pozicije drugog reda, sluge, kmetovi i tako dalje. On je, jednostavno, pokazao kako zamišlja funkcionisanje BiH kad bi on mogao da je uredi po svojim mjerilima“, izjavio je Vranješ za ATV.

On je rekao i da je Bećirović, očigledno, odlučio da kleveće predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i dodaje da mu je to bila glavna namjera prilikom dolaska u Zagreb.

„On je Dodika stavio u rang teroriste. Potpuno bi bilo osnovano da Dodik pokrene tužbu za klevetu protiv Bećirovića, jer ga je označio kao bezbjednosnu prijetnju, bez obzira što ALTEA i njeni genarali u svojim izvještajima pišu da ne postoji nikakva bezbjednosna prijetnja u BiH. Ali na ovakav način pokušati da Dodika stavi na nivo bezbjednosne prijetnje, šta, šta to znači u praksi, on je terorista, napraviće neko krvoproliće? To su ozbiljne klevete. Možemo samo da zamislimo šta je pričao iza zatvorenih vrata. Potpuno je jasno da je cilj bio da meta bude Dodik“, rekao je Vranješ.

Vranješ: Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva

Vranješ: Kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva "broji krvna zrnca" diplomata!

Vranješ je izjavio da je sve u vezi sa provođenjem spoljne politike u nadležnosti Predsjedništva BiH i da svaki pokušaj da neki zakon to promijeni predstavlja kršenje Ustava.

Vranješ je istakao da je tokom mandata Bisere Turković bilo niz uzurpacija nadležnosti Predsjedništva BiH nad spoljnom politikom od ministra, dodajući da Nacrt zakona o spoljnim poslovima BiH ima namjeru da definiše poziciju ministra u istoj ustavnoj ravni kao što je Predsjedništvo BiH.

On je napomenuo da je Turkovićeva učestvovala u izradi ovog nacrta u kojem se vidi njena namjera da se na neki način disciplinuju srpski ambasadori BiH u diplomatsko-konzularnoj mreži, što se ogleda u uvođenju nekih zabrana i cenzure.

Prema njegovim riječima, novim zakonskim rješenjem se pozicija ministra izdiže iznad Predsjedništva BiH, pokušava se napraviti situacija da ambasadori isključivo moraju odgovarati ministru za sve svoje radnje, poteze, poslove.

Gostovanje Aleksandra Vranješa u Centralnim vijestima ATV-a možete pogledati u video prilogu.


Pratite nas i putem Vibera