"Srpska pred sudom"

Vranješ: Zabranom protesta prekršena ljudska prava Srba

  • 01.09.2023. 09:09

Rješenjem o zabrani održavanja mirnih protesta "Srpska pred sudom" u Sarajevu prekršeno je ljudsko pravo velike grupe građana srpske nacionalnosti, izjavio je ombudsman za ljudska prava BiH iz srpskog naroda Nevenko Vranješ.

Vranješ je napomenuo da govori u svoje lično ime.

- Ako jednoj vrsti građana odobrite proteste, a drugoj zabranite bez relevantnih obrazloženja, onda je to diskriminacija. Lišili ste ih vrlo važnog prava koje je svuda u svijetu promovisano, a to je sloboda mirnog okupljanja i izražavanja - poručio je Vranješ za RTRS.

Radanović: Poziv na mirno okupljanje na liniji iza koje nema slobode za Srbe

Radanović: Poziv na mirno okupljanje na liniji iza koje nema slobode za Srbe


Vranješ je napomenuo da nije postojao nijedan relevantan razlog da se zabrane mirni protesti "Srpska pred sudom".

- Policija se krije iza svojih ovlašćenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obezbjeđivalo je nekoliko skupova većeg formata kao što su protesti ispred OHR-a, forumi građana i parade ponosa - istakao je Vranješ.

Vranješ je naglasio da nigdje u svijetu ne postoji kvazi sistem gdje se jedan čovjek proglasi kao protektor i donosi zakone, kao što je to slučaj u BiH.

"Srpska brani institucije, poziv građanima da se masovno odazovu"

- Imate pokušaj da se optuži predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, osoba koja vrši svoje ustavne nadležnosti, i nađe se u situaciji kad njegov rad dođe pod lupu i kreira se čitav mehanizam i proces da se on krivično goni. To nema nigdje u svijetu. Pogaženo je njegovo pravo na političko djelovanje - ocijenio je Vranješ.

Vranješ je upozorio da se OHR miješa i u rad v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

- Pravo postaje nemoćno kada imate kvazi pravo - zaključio je Vranješ.

Promotivnim spotom građani pozvani da obustave saobraćaj na granici sa FBiH

Promotivnim spotom građani pozvani da obustave saobraćaj na granici sa FBiH

Podsjetimo, nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta "Srpska pred sudom" u Sarajevu, Odbor za zaštitu Srba u FBiH pozvao je građane da danas, od 18.00 časova, dođu na četiri lokacije međuentitetske linije kako bi izrazili nezadovoljstvo bh. pravosuđem.

(Foto: RTRS)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: