Сједница

ВСТС: Конкурси за судије и тужиоце неће бити поништавани

  • Извор: СРНА
  • 20.03.2024. 13:35

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ одлучио је да неће поништавати отворене конкурсе за именовања судија и тужилаца у правосудним институцијама, а Суду и Тужилаштву БиХ оставио је вријеме за одлуке уколико би након именовања од 23. марта евентуално биле поднесене тужбе.

ВСТС је након расправе одлучио да, упркос одлуци Суда БиХ од 13. марта да укине двије одредбе Пословника о раду ВСТС-а, које су прописивале одређене услове које носиоци правосудних функција морају испунити прије конкурисања за функције, настави са именовањима и на данашњем на сутрашњем дијелу сједнице Савјета.

Након расправе чланови ВСТС-а изнијели су став да се Суду БиХ остави рок од 90 дана од именовања да се изјасни о евентуалној тужби.

Замјеник предсједника ВСТС-а Санела Горушановић Бутиган рекла је да стиче утисак да се чланови ВСТС-а понашају као да призивају тужбе.

Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава

Истиче рок за подношење годишњих пореских пријава

Тренутно је отворен конкурс, из јануара, за више од 80 позиција у правосуђу.

Предсједник ВСТС-а Халил Лагумџија рекао је да су чланови Савјета, као регулаторно правосудно тијело, разматрали одлуку Суда БиХ о именовањима носилаца правосудних функција, и да је ВСТС заузео став да се наставља прелиминарни поступак чина именовања који је доведен до краја до доношења одлуке Суда БиХ 13. марта.

"У том контексту након закључака Сталне комисије ми смо, да бисмо били оперативни, одржали телефонско гласање и ВСТС је већином гласова заузео став да се иде са поступком именовања", рекао је Лагумџија новинарима.

Петровић на отварању СЕТ-а: Искористити енергетске потенцијале окружења

Петровић на отварању СЕТ-а: Искористити енергетске потенцијале окружења

Он је напоменуо да и у дневном реду дводневне редовне сједнице ВСТС-а има одређен број позиција да се именују носиоци правосудних функција.

"Настојмо да имамо што мање штете јер бојим се да можемо доћи у позицију да судови и тужилаштва у значајној мјери могу бити редуковани у раду због недостатка носилаца правосудних функција", истакао је Лагумџија.

Суд БиХ донио је прошле седмице одлуку којом је укинуо важење двије одредбе Пословника ВСТС-а које се односе на избор судија и тужилаца.

Због ове одлуке у питање је доведено именовање више од 160 особа на правосудне функције, односно пријетило је поништавање расписаних, а незавршених конкурсних процедура.

Којић: Немам никакве везе са Јеленом Тривић и Народним фронтом

Којић: Немам никакве везе са Јеленом Тривић и Народним фронтом

Чланови ВСТС-а на данашњој сједници су одредили да теме на годишњој конференцији предсједника судова главних тужилаца, између осталог, буду "Суђење за организовани криминал и корупцију", "Процес финансирања судова", "Неопходност заштите жртава насиља", "Анализа најзначајнијих предмета организованог криминала и корупције" и друге.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.