Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o lijekovima

Zdravstvena zaštita u nadležnosti Srpske

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2022. 19:04

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o lijekovima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi. Odlučujući o zahtjevu Šefika DŽaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti ovih Zakona Ustavni Sud je utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ih je.

Zdravstvena zaštita je u nadležnosti Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srpske. 

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Ustavni sud BiH je politički sud koji donosi odluke na bazi političkih instrukcija, a ne na osnovu Ustava BIH, jasan je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

"To je sud čije odluke su u pravilu uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda.  Republika Srpska će nastaviti s primjenom svojih ustavom zagarantovanih prava i uspostaviti agenciju za lijekove", kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ustavni sud BiH nastavlja da donosi neustavne odluke, na osnovu političkih, a ne pravnih kriterijuma, poruka je srpskog člana bh.predsjedništva. 

Taj  sud, kaže Željka Cvijanović urušava svaku mogućnost da BiH postane pravna država. 

"Tragično je i to što će oni koji nam inače drže predavanja o vladavini prava ponovo ćutati na nelegalno iživljavanje ove otuđene institucije, baš kao što ćute i na tužnu činjenicu da u njoj i dalje sjede tri strana državljanina", poručila je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Ustavni sud BiH je nelegalan i obesmišljen, poručuje predsjednik parlamenta Srpske. Republika Srpska je, kaže Stevandić sposobna da provodi odluke koje je donijela Narodna skupština.

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da je Ustavni sud grobar BiH.On je naglasio da je "gospoda iz Ustavnog suda BiH donijela niz odluka čija je izvorna nadležnost Republike Srpske".

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.