CIK BiH

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK-a i Srednjobosanskog kantona

 • Izvor: Srna
 • 07.12.2022.08:01

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas će biti održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Iva Raguž i Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (dva), kao i da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda - Zora Dujmović, Vesna Saradžić i Dragica Suša imaju identičan količnik (jedan), saopšteno je iz CIK-a BiH.

Iz CIK-a navode da je, prema Izbornom zakonu BiH, potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Suzana Krišto, Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović imaju identičan količnik (dva), te da je i u ovoj situaciji potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda iz ovog kantona.

Žrijebanja za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH biće održana u 11.00 časova u prostorijama CIK-a.

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica shodno Uputstvu o dodjeli i prestanku mandata.

CIK BiH je juče razmatrala i usvojila izvještaje o sprovedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona (Kanton 10).

Zbog identičnih količnika izvršiće se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda ostalih iz Kantona Sarajevo i to za tri kandidatske liste, te za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Livanjskog kantona za dvije kandidatske liste.

"Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih poslanika iz reda ostalih, popuna jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom", navodi iz CIK-a i dodaju da će rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH CIK utvrditi nakon sprovedenog žrijebanja.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.