CIK BiH

Žrijebanje za dodjelu mandata iz HNK-a i Srednjobosanskog kantona

 • Izvor: Srna
 • 07.12.2022.08:01

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH danas će biti održano žrijebanje za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona utvrđeno je da dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Iva Raguž i Vesna Šunjić, imaju identičan količnik (dva), kao i da tri kandidatske liste iz reda srpskog naroda - Zora Dujmović, Vesna Saradžić i Dragica Suša imaju identičan količnik (jedan), saopšteno je iz CIK-a BiH.

Iz CIK-a navode da je, prema Izbornom zakonu BiH, potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu preostalih mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, i to jednog preostalog mandata iz reda hrvatskog naroda i dva preostala mandata iz reda srpskog naroda.

Na osnovu rezultata sprovedenih posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Srednjobosanskog kantona utvrđeno je da tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda - Suzana Krišto, Boris Mrnjavac i Ivo Šimunović imaju identičan količnik (dva), te da je i u ovoj situaciji potrebno sprovesti postupak žrijebanja za dodjelu dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda iz ovog kantona.

Žrijebanja za dodjelu mandata iz Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH biće održana u 11.00 časova u prostorijama CIK-a.

Postupku žrijebanja mogu prisustvovati sva zainteresirana lica shodno Uputstvu o dodjeli i prestanku mandata.

CIK BiH je juče razmatrala i usvojila izvještaje o sprovedenim posrednim izborima za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona (Kanton 10).

Zbog identičnih količnika izvršiće se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda ostalih iz Kantona Sarajevo i to za tri kandidatske liste, te za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Livanjskog kantona za dvije kandidatske liste.

"Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih poslanika iz reda ostalih, popuna jednog mandata vršiće se u skladu sa Izbornim zakonom", navodi iz CIK-a i dodaju da će rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona za Dom naroda Parlamenta FBiH CIK utvrditi nakon sprovedenog žrijebanja.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 22:30 Film: Slatka Virdžinija (12+)

  Neobično prijateljstvo dva čovjeka nasilne naravi pokrenuće talas nasilja.

 • 02:00 Noćni program

  Noćni program