Dobio plaketu "Sveti Stefan"

30 litara dragocjene tečnosti: Miloš Šljivić sa Pala 102 puta dao krv

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2022. 10:21

Šezdesetogodišnji Miloš Šljivić sa Pala izjavio je da je ponosan što je, povodom Dana Republike - 9. januara i 30. rođendana Srpske, dobio plaketu "Sveti Stefan" od predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović za krv datu 102 puta i istakao da je tih 30 litara dragocjene tečnosti dao iz ljubavi.

Miloš, koji je poznat kao veliki zaljubljenik u prirodu - alpinista i biciklista, kaže da će nastaviti darivati krv sve dok ga zdravlje služi i tu je za svakoga kome bude trebala pomoć.

On poručuje i drugima da daruju krv, naglasivši da neće imati nikakve posljedice po zdravlje.

"Prepoznatljivi smo u društvu, u bolnicama, bilo gdje da dođemo", rekao je Šljivić za Srnu.

Šljivić je ukazao da se danas dobrovoljno davanje krvi, nažalost, svelo na porodično davanje gdje ih ljudi pozivaju, zbog čega je potrebno edukovati ljude o značaju ovog čina kako bi bilo više dobrovoljnih davalaca.

"Darivanje dragocjene tečnosti je tradicija u porodici. Moji iz kuće su davaoci, prvi rođak sa porodicom, stric koji je krv dao 180 puta", istakao je Šljivić i istakao da je i porodica Kajzer na području Pala poznata da ima višestruke davaoce krvi.

Miloš ne zna da li je nekome spasio život ili ne, ali zna da je darivanjem krvi učinio humano djelo.

On podsjeća da je prvi put krv dao u srednjoj školi 1982. godine iz znatiželje i nastavo je kroz vojni rok, zatim tokom zaposlenja pa sve do danas.

Prema njegovim riječima, republički Crveni krst i Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale vodi računa o dobrovoljnim davaocima, prati evidenciju, a od njih je dobio pehar za 70 davanja i priznanje za 50 davanja krvi.

Predsjednik Republike povodom obilježavanja 9. januara, dodijelila je odlikovanja za doprinos stvaranju, očuvanju i razvoju Srpske. 

Тагови: