Human gest

Ovo su ljudi koji su 50 i više puta dali krv i spasli nečiji život

  • Извор: Агенције
  • 15.06.2022. 09:25

Ukupno 72 građana i devet kolektiva dobilo je priznanja za čin humanosti - dobrovoljno davanje krvi, a povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Svečanost je upriličena u Gradskoj kući u Novom Sadu.

Za ostvarenih 100 davanja u prošloj godini priznanje je primilo dvoje davalaca krvi, za 75 puta datu krv 16 davalaca, a za 50 davanja 54 davalaca.

Plaketu "Široko srce" za 2021. godinu dobilo je devet kolektiva.

Prema podacima Instituta za transfuziju krvi Srbije, 2021. godine prikupljeno je ukupno 190.176 jedinica krvi na teritoriji Republike Srbije i 50.613 na teritoriji Vojvodine.

Na teritoriji Grada Novog Sada prikupljeno je 11.164 jedinica, što čini 5,87 odsto u odnosu na broj prikupljenih jedinica krvi na teritoriji Republike Srbije i 22,06 odsto u odnosu na broj prikupljenih jedinica krvi na teritoriji Vojvodine. 

Takođe, 970 građana je prošle godine prvi put dalo krv i priključilo se humanoj porodici dobrovoljnih davalaca krvi.

Predsjednik Crvenog krsta Novog Sada pukovnik dr Bratoljub Brkljača rekao je da ne postoje riječi koje mogu opisati dobrotu i humanost davalaca krvi.

 "Kada postavimo pitanje koji je to najljepši dar koji smo ikada dobili ili dali, siguran sam da ćemo se složiti da je to dar od srca, a krv smo dali i od srca i iz srca. I u svakoj kapljici krvi je i kapljica duše, jer ko je human i dobar ako ne davalac krvi. Mi vrijedimo tačno onoliko koliko smo nekome potrebni, a svaka od 190.176 jedinica krvi koja je prošle godine data u našoj zemlji spašava nečiji život", poručio je Brkljača.

V.D. direktora Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine primarijus dr Nevenka Bujandrić se davaocima zahvalila u ime pacijenata i objasnila da se zaposleni u Zavodu trude da od svake jedinice prikupljene krvi, na što bolji način, odvoje komponente i obezbijede ih pacijentima bilo da se radi o onima koji imaju anemiju, leukemiju, one čija je posljedica dijaliza, ili prilikom krvarenja tokom porođaja i u drugim situacijama kada je krv neophodna.

Na dobroj organizaciji davalaštva krvi u Novom Sadu svima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić. 

"Čestitam ovogodišnjim dobitnicima priznanja koji altruističkim činom dobrovoljnog davanja krvi predstavljaju primjer ponašanja koji čini osnovu boljeg društva", rekao je Đurić.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je SZO ustanovila kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera. Na ovaj dan se širom planete naglašava značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv, spasavajući hiljade života svaki dan.

(Izvor: 021.rs)

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.