Agrar

ATV u selima kod Šipova: "Tri godine ovdje ne bih mijenjao za 15 u inostranstvu"

  • Извор: АТВ
  • 13.02.2023. 14:00

Hladno zimsko jutro, temperatura varira od minus 8 do minus 10°C. Noći su svakako hladnije, led i mraz su okovali sela nadomak Šipova i Mrkonjić Grada.

ATV je posjetila selo Gerzovo, tamo se porodica Zec bavi uzgojem krava i konja.

Željko ima trojicu sinova, dvojica rade, a svi mu pomažu. Željko kaže da živi najbolje godine svog života. Ko hoće na selu da radi, može i fino da zaradi.

Nama kaže da tri godine koje provodi kući, ne bi dao za 15 godina koje je proveo u inostranstvu. U saniranju štete koje je trpio na farmi, pomagalo im je Ministarstvo.

Opština Šipovo nije velika, ali sa selima jeste. Opština je razuđena i predstavlja veliki izazov otpočetka prvom čovjeku Šipova.

Zahvaljujući projektima značajan dio seoskih puteva je asfaltiran.

"Ja sam po dolasku na mjesto načelnika opštine Šipovo obećao da će meni farmeri u cipelama ulaziti u štale. Mi smo uspjeli da u skoro svako selo dovedemo asfaltni put. Značajna podršla nam je bio projekat IFAD-a uz naše budžetsko učešće. Podržavali smo i druge projekte koji se tiču razvoja poljoprivrede. Ovo je stočarski kraj,  organizovali smo ljude putem zadruge i obezbjeđivali im značajno učešće oko nabavke traktora i slično. U prošloj godini smo otpremili ili prodali 2.300.000 litara mlijeka, što nije mala cifra i za neke veće opštine", kaže Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo.

Ključna je infrastruktura. Kada ljudima obezbijedite organizovanu zadrugu, organizovan otkup, on će sam naći svoj interes i imati platu 4000-5000 KM. Kada im stvorite takve uslove, oni će se sami organizovati, jasan je Kovač.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.