CENTAR DANA

Banjalučki gimnazijalci briljirali na matematičkoj olimpijadi

  • 13.05.2022. 13:30

Još jedna medalja, ovaj put bronzana, pronašla je svoje mejsto u kolekciji mladog matematičar Marka Dimitrića. Medalju je osvojio na Balkanskoj olimpijadi održanoj na Kipru, trećoj najprestižnijoj matematičkoj olimpijadi na svijetu. Pored zemalja iz susjedstva, učestvovali su i timovi iz Velike Britanije, Italije i Saudijske Arabije. Četiri sata bila su predviđena za četiri zadatka, iz različitih matematičkih oblasti. Riječ je o oblastima koje se rijetko obrađuju i na fakultetu.

Marko Dimitrić, jedan od takmičara, kaže, matematika iz srednje škola je dobar osnov ali da bi se dobro pokazali na takmičenju morate se baviti matematikom koja prevazilazi srednju školu.

“Bavio sam se matematičkom analizom, primjenom matematike u programiranju te u nekim drugim sferama. Bavio sam se više fakultetskom matematikom. Posjetio sam i par matematičkih kampova, jedan od njih je u Poljskoj gdje sam učio najviše o primjenjenoj matematici” pojašnjava Marko.

Pripreme za takmičenja poput Balkanske olimpijade, zahtjevaju upornost i istrajnost. Rješavanja složenih zadataka ponekad traže i po 7 sati aktivnog vježbanja. Marko Vučić, jedan od takmičara, najviše vremena provodi u čitaonici Banjalučke gimnazije. Sve to zarad sjajnih rezultata, koje je pokazao na takmičenju. Od medalje ga je djelio samo jedan bod.

“Osvojio sam počasnu pohvalu, što je u suštini jdan nivo ispod bronzane medalje. Dijelio me samo jedan bod od bronze. Uradio sam jedan čitav zadatak koji mi je donio tu pohvalu“ pojašnjava Marko te dodaje da su pripreme trajale mjesecima.

Profesor matematike Bojan Pažin pratio ih je na takmičenju. Sa svoja dva učenika radi od prve godine. Iza njih je veliki broj zajedničkih medalja, a prije mature ostaje im samo još da se plasiraju i na takmičenje u Oslu. Više o sjajnim mladim matematičarima iz Banjalučke gimnazije pogledajte u prilogu iz emisije Centar dana.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.