Дан примирја у Првој свјетском рату

Без разумијевања Великог рата, нема разумијевања српске душе

  • Извор: АТВ
  • 11.11.2023. 18:19

Једанаестог новембра 1918. у 11 часова потписан је Дан примирја у Првом свјетском рату. Тиме окончан највећи оружани сукоб у историји.

Данас, симболично у 11 часова положени су вијенци на бањалучком гробљу Свети Пантелија жртвама велеиздајничког процеса чија је једина кривица била што су били припадници српског народа и што су се борили за слободу и мир, за шта се Срби и данас боре. 

- Овај споменик на коме пише "Јавите Србији да је волим" и ово дрво изнад нас симболише то јединство и један коријен. Репубика Српска и Србија су на неки начин симбли овог дрвета - рекао је Небојша Куштриновић, предсједник Градског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца ослободилачких  ратова 1912-1918 године.

- Србија и цјелокупни српски род су у том сукобу дали немјерљив број жртава чиме су се уписали у златну страницу историје и још тада, као и сада, показали да су на правој страни, односно, да су на страни- истине, слободе, правде и мира - каже Милош Вујић, генерални конзул Србије у Бањалуци.

У Србији се овај дан прославља као државни празник од 2012. године. Без разумијевања Великог рата, нема разумијевања српске душе, порука је из Србије. 

- Без разумијевања Великог рата, величине жртве нашег народа и цијене којом је плаћена слобода не може да се разумије српски народ са обје стране Дрине. Његова љубав према отаџбини и слободи, његова љубав према Косову и Метохији, али ко то жели да разумије, ко схвати ту нашу особину као нешто што прихвата и не жели да мијења, у Србима ће увијек имати доброг пријатеља и вјерног савезника - истиче Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Симбол овог празника је Наталијина Рамонда - цвијет феникс.

Посебан цвијет који има способност чак иако изгледа увенуло, да у одређеном тренутку оживи. Симбол је српског рода који и поред претрпљених милионских жртава и тешких страдања у прошлом вијеку, данас стоји поносно са истом вјером која га је вијековима одржавала.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм

    ''Документарни програм