Teodor Meron

Bez većeg odstupanja od rokova za presude Karadžiću i Mladiću

  • 24.11.2018. 10:54

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu Teodor Meron izjavio je da očekuje da će žalbena presuda nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti donesena u prvom kvartalu iduće godine, a generalu Ratku Mladiću tokom 2019. ili 2020. godine.

Meron, čiji se mandat bliži kraju, rekao je da je u predmetu Mladić žalbeni postupak i dalje u početnoj fazi, poslije odluke o diskvalifikaciji sudije donesene pred kraj roka za žalbeni postupak.

"Ne vjerujem da će biti značajnog odstupanja od ranije planiranog roka za donošenje žalbene presude. Mislim da je taj rok za Mladića bio negdje u 2019. ili 2020. godini i mislim da će presuda i biti donesena u roku", rekao je Meron za RTS.

Kada je riječ o Karadžiću, Meron kaže da ne vjeruje da će odlaganje donošenja presude zbog zamjene sudije biti značajno.

"Jedan sudija je zamijenjen i, koliko znam, sudija koji ga je zamijenio napreduje u upoznavanju sa predmetom i dokumentima, a ostale sudije u žalbenom vijeću moraju da sačekaju dok novi sudija, portugalski sudija Rosa, ne potvrdi da se upoznao sa predmetom. Nadam se da će sudije donijeti odluku o presudi u prvom kvartalu iduće godine", rekao je Meron.

On je ocijenio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Makaču "bila pravedna" odluka u žalbenom postupku kojem je lično predsjedavao.

Meron je istakao da se pet sudija u žalbenom vijeću jednoglasno saglasilo da je prvostepeno vijeće pogriješilo oko ocjene o glavnom kriterijumu na osnovu kojeg je prvostepeno presuđeno da je granatiranje civilnih ciljeva u Kninu bilo neselektivno, a tiče se udaljenosti pada granata od civilnih ciljeva.

"Mi smo se `razišli` u ostalim pitanjima, ja bih volio da smo sve odluke donijeli jednoglasno, ali vas uvjeravam da smo većinski donijeli presudu za koju tvrdim da nije bila pod uticajem politike, nismo se vodili time koga ćemo zadovoljiti, a koga ne, već u skladu sa zakonom", rekao je Meron.

Na opasku novinara da je član tog žalbenog vijeća, sudija Fausto Pokar, koji je izdvojio mišljenje, kritikovao i njega i ostale sudije koje su glasale za oslobađanje hrvatskih generala, Meron je odgovorio da "ne želi da raspravlja sa svojim kolegama".

"Mislim da smo bili u pravu i da imamo podršku Međunarodnog suda pravde", rekao je Meron.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм