Tradicionalno

Božić u svešteničkoj porodici Gavrilović

  • 07.01.2023. 19:18

Božić u sveštničkoj porodici Gavrilović ove godine je poseban. Rođenje Arsenija, četvrtog djeteta dodatno je uljepšalo praznik. U porodičnom okruženju i ove godine u ljubavi i slozi obilježava se rođenje Hristovo.

“Negdje kod nas pravoslavnih Hrišćana je upravo najveća ljepota proslavljanja što je najintenzivnija proslava zapravo u porodici. Najčešće se ogriješimo o porodicu, naše najbliže jer nemamo nekada vremena, ni strpljenja možda, ali ovo je jedan praznik kada sve ostalo treba da stane i da zaustavi i da posvetimo sebe jedni drugima“, kaže sveštenik Miran Gavrilović.

Irina, Dimitrije i Antonina najviše se raduju Božiću, a ove godine su bili i najveća pomoć majci u pripremi božićne trpeze.

“Pripremali smo naravno kao i svaka porodica Božićnu trpezu. Nešto će baka donijeti, ali pošto će onako porodični ručak biti kod nas naravno kod nas je tu glavni dio. Tako da česnica, supa sarma, ruska salata i sve ono što djeca vole naći će se na trpezi“, rekla je Marija Gavrilović.

Djeca na najljepši način doživljavaju Božić, oni se iskreno raduju, upravo zbog darivanje te ljubavi, prisustva roditeljskog jer danas malo vremena imamo za sve to.

"Božić mi je jedan od omiljenih praznika. Sinoć smo palili badnjak. Bili su vatrometi. Mene su ti vatrometi podsjećali na zvijezdu koja je zasjala kada se Hristos rodio, pa smo bili sinoć na ponoćnoj liturgiji“, kaže Dimitrije Gavrilović.

“Sada očekujemo položajnika, pa će nam doći baba i djed iz Tuzle, doći će nam i djed iz Beograda, svi ćemo biti na okupu, proslavićemo lijepo Božić. Juče sam mami pomagala i eto“, rekla je Irina Gavrilović.

Porodica kao simbol svega ono odakle potičemo i šta iz nje nosimo i na ovaj praznik treba da nas podsjeti na važnost jedinstva.

“U jedinstvu te dobre volje, dobrih ljudi, da sebe oplemenimo i postanemo dobri ljudi iako to ponekada i zaboravimo. Da se ujedinimo pa da tako budemo snažniji i da bolji odgovor imamo za sve izazove koji nas čekaju u  ovom svijetu“, dodaje sveštenik Miran Gavrilović.

Kao i svaka porodica i Gavrilovići nastoje sačuvati običaje ovog praznika za koji kažu da je novi početak. Običaje prenose i na djecu koji se najviše raduju.  

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.