Akcija spasavanja

Britanski turisti skliznuli u procijep NP “Sutjeska2, spasla ih Gorska služba

  • Извор: СРНА
  • 03.07.2023. 14:00

Akcija spasavanja pet britanskih državljana, koji su proteklog vikenda zalutali u Nacionalnom parku "Sutjeska" bila je četvrta uspješna intervencija fočanske stanice Gorske službe spasavanja (GSS) Republike Srpske u proteklih dvadesetak dana.

Fočanski spasioci su u noći između subote i nedjelje, 1. i 2. jula, nakon osmočasovne potrage, pronašli i uspješno evakuisali turiste iz Velike Britanije, koji su na putu od Orlovačkog jezera kroz Nacionalni park "Sutjeska", koristeći nesigurne prečice, proklizali i upali u procijep.

Načelnik GSS Nenad Ikonić kaže da su se turisti kretali atraktivnom "Bijelom stazom" na planinskom pravcu Via Dinarika, koja se prostire od Austrije, Slovenije, Hrvatske, BiH, nastavlja se kroz Crnu Goru i završava u Albaniji.

Iz Kalinovika su prepješačili do Orlovačkog jezera, gdje su prespavali, a zatim su nastavili kroz Nacionalni park "Sutjeska" pored jezera Donje i Gornje bare.

Ikonić navodi da je svih pet turista, namjeravajući da iskoriste prečicu koju im je pokazivao dži-pi-es uređaj i karta, gotovo istovremeno proklizalo u jedan klanac, okružen stijenama visine deset do 15 metara.

"To je kao neki lijevak i tu su ostali zarobljeni. Nekim čudom, imali su signal, zvali su britansku ambasadu, koja jer došla do našeg kontakta i tako je krenula akcija", kaže Ikonić.

Jedan tim spasilaca išao je od Donjih bara prema Sutjesci, a drugi je krenuo sa magistralnog puta iznad hotela koji nosi naziv po ovoj rijeci. Ikonić priča da nikako nisu uspijevali da ih lociraju.

"Koristili smo svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, imali smo i topovske udare, jednostavno nismo mogli do njih da dopremo. Imali smo čak i koordinate, koje su nam oni slali, ali nismo dobijali vjerodostojne informacije i znali smo da su u nekoj rupi, procijepu, čim nas ne vide", pojašnjava Ikonić.

Turisti su pronađeni oko pola dva, a sve je trajalo do 4.30 časova.

Niko od turista nije povrijeđen.

"Svi su dobro fizički pripremljeni, imali su šatore, vreće za spavanje, već su bili planirali da tu prenoće. U odličnom su fizičkom stanju, mi smo ih evakuisali na Tjentište i oni su sutradan nastavili put prema Crnoj Gori", naveo je Ikonić.

Ovo je bila četvrta akcija spasavanja u posljednjih dvadesetak dana.

Nedavno je sa vrha Maglića spasena ruska državljanka, koja je takođe skrenula sa glavnog pravca, a uprkos tome što se radi o iskusnoj alipinistkinji nije bila adekvatno opremljena.

"Pošla je u japankama da se popne na Maglić i nas zbunjuje ti ljudi. Jednostavno, ne možemo da shvatimo da ljudi pođu u papučama ili patikama da se popnu na vrhove više od 2.000 metara nadmorske visine", ističe Ikonić.

Sa vrha Maglića spaseno je i dvoje državljana Njemačke i jedan Beograđanin, koje je na vrhu Maglića uhvatilo nevrijeme, a uspješno je završena i višednevna potraga za biciklistom iz Britanije, koji je zalutao na Zelengori.

"On je koristio te `ruta trekove`, što ga je navelo da ide ispod Jabučkih stijena i tek šesti dan smo ga pronašli", kaže Ikonić.

Iz GSS-a upozoravaju da svi koji se uputue u visoke planine prije svega moraju imati adekvatnu opremu i da se moraju javljati matičnim spasilačkim službama, uz savjet da koriste ispravne karte, jer pomoćne staze nerijetko odvedu na pogrešne puteve.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)