Projekat vrijedan oko pet miliona evra

Brod: Izvršen tehnički prijem gasovoda

  • Извор: АТВ
  • 10.09.2021. 19:43

Rafinerija nafte Brod završila je izgradnju gasovoda dugog pet i po kilometara. Projekat je vrijedan oko pet miliona evra. Brodskoj rafineriji donosi rješavanje ekološkog problema. Sa mazuta prelaze na prirodni gas.

"Trenutno priordni gas je stigao u rafineriju, za vlastite potrebe, završeni su poslovi podešavanja u kotlovnici rafinerijskoj, prevod sa mazuta na gas kao prvo šta nama to pruža, to je rješavanje ekoloških pitanja", rekao je Anatolij Karaljus, genaralni direktor Rafinerije nafte Brod.

Prelaskom sa mazuta na gas, značajno se smanjuju emisije ugljen dioksida i azota.Ministarstvo za prostorino uređenje građevinarstvo i ekologiju izdalo je upotrebnu dozvolu. Objekat ispunjava sve uslove za puštanje u rad. U to se uvjerila i komisija koja je prekontrolisala radove na gasovodu. 

"Objekat ispunjava sve moguće uslove i izgrađen je u skaldu sa propisima Republike Srpske, sa normativima sa ugrađenim materijalom koji posjeduje odgovoarajuće ateste", rekao je Momir Rondaš, UNIS institut Pale.

Projekat je bio izazov i za izvođače, s obzirom da gasnih instalacija u BiH nema. Firma iz Brčkog izvela  je sve građevinske i mašinske radove.

"Ovde je ispod Save podbušena je Sava i proivučen je cjevovod i izgađena je blokadna stanica koja je spojena sa mjernom regulacionom stanicom i instalacijom u krugu rafinerije, izgrađena je i kotlarnica na gas", rekao je Aco Benović, Termoelektro Brčko. 

Projekat gasifikacije počeo je 2018 gradnjom gasovoda u krugu rafinerije Sledeća etapa je izgradnja postrojenja za novi proizvod, komprimirani gas, koji će biti na benzinskim pumpama i dostupan za druge potrošače. 

Тагови: