Rafinerija nafte Brod

Isporučen milioniti kubik komprimovanog prirodnog gasa

  • Извор: АТВ
  • 06.08.2022. 19:56

Dovesti gas do industrijskih postorijenja koja koriste mazut i lož ulje u svom radu kako bi smanjili zagađenje, prioritet je u radu Rafinerije nafte Brod. Trenutno su fokusirani na tržište koje je od njih udaljeno do 180 kilometara.

Milioniti kubik komprimovanog prirodnog gasa isporučen je danas kupcima u Banjaluci. Postrojenje je otvoreno u decembru prošle godine. Već su ostvareni i svi tehnički preduslovi za proširenje kapaciteta. 

"Generalno naš osnovni zadatak u sljedećem periodu će biti razvoj tržišta komprimovanog prirodnog gasa. BiH je gasifikovana svega 2 % dok je to u EU od 11 do 14 %. To nam daje mogućnost za razvoj ove naše djelatnosti u budućnosti", kaže Nikola Mičić, rukovodilac Službe za gas.

Prelaz na prirodni gas je, kažu, neminovnost. Od toga će koristi imati i privreda, ali i životna sredina. 

"Mi smo samo instrument koji će pomoći lakše da se dođe do tog cilja. Isporuka komprimovanog prirodnog gasa se vrši specijalizovanim vozilima, isključivo drumskim saobraćajem. U tu svrhu Rafinerija nafte Brod je nabavila specijalizovana vozila koja se pogone sa komprimovanim prirodnim gasom. 

Rafinerija nafte Brod u ovaj projekat uložila je oko 8 miliona evra. Predviđene su i dodatne investicije. Planirana je i ponuda komprimovanog prirodnog gasa na Nestro benzinskim pumpama u Banjaluci. Takođe, maloprodaju, za putnička vozila koja koriste ovaj gas, imaju i u Brodu.

Тагови:
  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.