Predsjednik Srpske

Čestitka svim Jevrejima povodom Roš Hašane

  • 10.09.2018. 10:08

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je čestitku svim Jevrejima i jevrejskim opštinama u Republici Srpskoj i BiH, povodom jevrejske Nove godine - Roš Hašane.

"Svim Jevrejima u Republici Srpskoj i BiH upućujem iskrene čestitke povodom Roš Hašane, sa željom da ovaj praznik dočekate u dobrom zdravlju, sreći i veselju zajedno sa svojim porodicama i prijateljima", navodi se u čestitki. 

Dodik je poželio da radost proslave velikog praznika Roš Hašane obasja domove i donese blagoslov i svako dobro jevrejskom narodu. 

Jevreji širom svijeta slave dolazak 5779. jevrejske Nove godine - Roš Hašana. Danas je prvi dan ovog praznika. 

Vjeruje se da se tada čovjek oslobađa društvenih tegoba da bi u novu godinu ušao očišćen od grijeha, a da bi cijela godina bila slatka na novogodišnjoj trpezi su slatkiši - jabuke i med. 

Jevrejska Nova godina računa se po Tori od postanka svijeta, obilježava se dva dana, i to u sinagogama, molitvama pokajanja. To je period preispitivanja, šta se u prethodnoj godini loše uradilo, da bi se to moglo popraviti u narednoj godini.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм