Veliki praznik

Ćosići uz porodicu u Gomjenici kod Teslića proslavili Božić

  • Извор: АТВ
  • 25.12.2022. 19:10

Porodično, uz molitvu, pjesmu, prazničnu trpezu i dobro raspoloženje, Ćosići su proslavili Božić. U rodni kraj, Gomjenicu kod Teslića, stigli su iz Slovenije.

Srce vuče, kažu, da Božić proslave u zavičaju. Posebne su emocije na ovaj dan. Prethodile su duhovne pripreme 30 dana. 

"Ako se Isus za Božić ne rodi u našem srcu, ovo je sve džabe. Ako se Isus rodi u srcu onda nema mržnje, zamjere, vlada ljubav. Voliš svakoga", kaže Anđa Ćosić, Gomjenica kod Teslića.

"Inače, tu je bilo oko 80 kuća katoličkih. Sad je ostalo 27. To se uvijek slavilo, tračilo. Prije ja kao dijete donese se slame uveče na Badnji dan, baci se u ćošak, mi djeca smo u toj slami skakali", kaže Marko Ćosić.

A nakon što su praznik proslavili kod kuće i na misi, u goste su kod Ćosića stigli i Grgići. Ćosići i Grgići iz godine u godinu sve velike praznike zajedno proslavljaju. 

"Dan ovaj danas kao rođenje Isusa Krista prošao je jako lijepo. M ismo sinoć bili na ponoćki u župi Bežlji. Mal osmo se družili pred crkvom. Onda smo jutros opet ustali, otišli na misu, tamo se opet družili. Onda smo čestitali, djeca iz inozemstva, mi njima oni nama, prijatelji", kaže Marko Grgić iz Teslića.

Domaćica Anđa pobrinula se da praznična trpeza i ove godine bude bogata. Kaže, voljela bi da je i vići broj članova porodice na okupu. Sve bi ih rado ugostila. Posebno se potrudila, i ove godine, da pripremi gibanicu po receptu svoje majke.