Вјеровања и обичаји

Црно слово: Ако данас буде грмљавине ово не треба радити

  • Извор: Агенције
  • 23.09.2023. 12:56

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају дан Светих мученица Минодоре, Митродоре и Нимфодоре који је у црквеном календару обележен црним словом.

Минодора, Митродора и Нимфодора су биле три рођене сестре из Витиније. Васпитане у духу хришћанском, повукле су се из града у пустињу, желећи да се у потпуности посвете Богу и приближе му се кроз молитве и пост.

Убрзо њима почеше да доводе болесне ради лијечења и постадоше надалеко познате по својим исцјелитељским моћима. Кад је за то чуо кнет Фонтон наредио је војницима да их доведу на суд.

Међутим, предање каже да је њихово лице, иако испосничко, красила нека посебна љепота, озарена унутрашњим миром и благошћом Божијом, па кнез оста затечен кад их доведоше на суд.

Ласкао им је, обећавао да ће их водити цару који ће их удати за његове велможе, да ће живот провести у богатству и изобиљу, али оне одлучно одбише све то.

То је наљутило кнеза који наложи војницима да најприје баце на муке Минодору, а њене сестре затворе у тамницу. Послије љутих мучења викне кнез израњављеној и искрвављеној Минодори:

"Принеси жртву боговима!"

На то одговори света мученица:

"Зар не видиш, ништа друго и не чиним, него сву себе приносим на жртву Богу мојему?"

Кад издахну у мукама Минодора, тада кнез изведе и остале двије сестре, постави их крај њеног мртвог тијела, па их поче наговарати да се одрекну Христа, међутим, Митродора и Нимфодора осташе при својој намјери да за Христа ако треба и живот дају.

Фонтон их потом уби, али у том тренутку, како предање каже, удари гром из ведрог неба и на мјесту уби кнеза и све његове војнике.

Хришћани чесно сахранише тијела светих Божјих мученица. Страдање светих мученица се према предању догодило између 305. и 311. године у вријеме Максимијана Галерија.

У народу је вјеровање да данас треба бити благ са својим ближњима и да треба избјегавати свађе. Са непријатељима треба закопати ратне сјекире.

Нађите смирење у свом срцу и мјесто за праштање. Према вјеровању, данас се ваља у цркви помолити за здравље породице у част сестара које су лијечиле болесне и убоге, а нису једна другу хтјеле напустити ни у најстрашнијим мукама.

Наши стари су такође веровали да ако данас буде грмљавине треба избјегавати излажење напоље.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: