Brdo Gljiva

Da li se požar kod Trebinja mogao brže ugasiti?

  • Извор: АТВ
  • 26.08.2022. 19:05

Za manje od 24 časa vatra je opustošiila cijelo brdo Gljiva kod Trebinja. Udar munje izazvao je plamen a onda je krenuo vjetar i požar se brzo razbuktao. Vatrogasci kažu da su dali maksimum, ipak građani sumnjaju da nisu reagovali na vrijeme.

„Ja sam nekada bio komandir vatrogasne jedinice i moji vatrogasci nikada nisu imali takve požare zato što su ljudi izlazili za par minuta. Ne možete pustiti da se razbukti pa onda reći ne možemo gasiti i čekati Gospoda Boga.“

„Mislim da je malo neažurnost vatrogasaca, to je moje mišljenje. A kako mi se čini, svake godine je ovako da to nije ništa novo.“

„I ovako su nam brda gola i još da se dopusti da ovoliko požara gori nije uredu.“

„Priroda nam se uništava jer je požara sve više“, kažu građani.

Ništa nismo mogli uraditi, uvjerava komandir. U borbi s vatrom su povrijeđena dva vatrogasca, jedan je povrijedio nogu, drugi se opekao, kaže Zdravko Kašiković. On objašnjava da suva trava i rastinje brzo planu, a kada krene vjetar vatru više niko ne može stići. Komentatorima iz grada i sa društvenih mreža poručuje.

„Nisu se nikada susreli sa vatrom u šporetu, a ne da su vatru gasili na Leotaru, tu se vatra kreće 20 ili 30 km/h a pješak 3 ili 4. Grom je udario nekih stotinjak metara od puta, ali nama je od vatrogasne jedinice, kada smo zaprimili požar, trebalo 15 minuta da dođemo i prođemo kroz grad. Svi oni koji daju komentare bilo kakve neka dođu jedan dan i gase s nama pa će vidjeti šta je vatra šta je voda“, poručio je Kašiković.

Radiće se analiza i sve će se znati,  kaže to ATV-u gradonačelnik. Mirko Ćurić ističe da ne sumnja u vatrogasce i dodaje da je najvažnije što nije bilo teže povrijeđenih.

 „Informacije koje sam ja dobio su takve da se nije moglo ništa učiniti, ali kažem opet, analize će da kažu svoje. U svakom slučaju, pozvali smo Helikopterski servis, on je već od ranih jutarnjih časova bio na terenu i radio“, izjavio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Helikoter je prije podne preletio više od 30 puta i izbacio oko 30 tona vode i tako spriječio veću katastrofu. Trebinjska planina Leotar gori skor svake godine. Stručnjaci upozoravaju, dovoljan je još jedan požar i na planini će ostati samo go kamen.    


Тагови:
  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм