Мала Госпојина

Дан добар за свадбе и вјеридбе: Данас славимо рођење Пресвете Богородице

  • Извор: Телеграф
  • 21.09.2023. 07:10

Српска православна црква (СПЦ) и њени вјерници данас славе Рођење Пресвете Богородице, у народу познатија као Мала Госпојина. У црквеном календару овај дан је означен црвеним словом.

Многе породице славе Малу Госпојину као своју крсну славу.

Родитељи Свете Дјеве Марије, свети Јоаким и Ана, били су веома стари када се она родила. У то вријеме била је срамота да људи у браку немају дјецу. Вјеровало се да је то Божја казна за неки тежак гријех који су починили. Јоаким и Ана зато су били постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у својој скрушености молили су се Богу са сузама у очима, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака.

Физичар и метеоролог објаснио могуће посљедице: Формира се поларни вртлог

Физичар и метеоролог објаснио могуће посљедице: Формира се поларни вртлог

И Бог свемогући и свевидећи обрадовао их је радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најљепше снове. Јер им је даровао не само кћерку, но и Богомајку; озарио их је не само радошћу временом него и вјечном. Дао им је Бог само једну кћерку, која им доцније роди само једног унука - али какву кћерку и каквог унука!

Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога, олтар Бога Живога, трапеза хљеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник дјевства и чистоте - то бијеше Богом дарована кћерка Јоакима и Ане.

Рођена је у Назарету, а послије треће године родитељи су је дали у Јерусалимски храм, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест Светог архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и дјевичанскога тијела.

Јесење свадбе у Србији, од давнина, почињале су од Мале Госпојине.

Вјеровали или не: Ови предмети ометају сигнал, склоните их од рутера

Вјеровали или не: Ови предмети ометају сигнал, склоните их од рутера

Земљорадницима је данашњи празник означавао почетак јесењег орања и сјетву озимих усјева. Приређиване су и разне сточарске свечаности.

Вјерује се да биље убрано између Велике и Мале Госпојине има посебна љековита својства, као и да јаја из тога периода могу цијелу годину да остану свјежа па се зато остављају за насад, а пилићи излежени у ове дане биће добре носиље.

Овај дан добар је за свадбе и вјеридбе.

У многим насељима одржавају се сабори, завјетине, преславе, молитве и литије.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм