SPC

Danas je Sveti Jevstatije: Slava lovaca, vjerovanja i običaji

  • Izvor: Kurir
  • 03.10.2021.09:07

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave praznik posvećen Svetom Jevstatiju, ranohrišćanskom svetitelju koji se od davnina spominje kao zaštitnik lovaca i šuma.

Sveti Jevstatije (negdje se pominje i kao Sveti Jevstatije) dugi niz godina i sam je bio paganin. Služio je kao rimski vojskovođa u 1. vijeku nove ere u vrijeme careva Tita i Trajana i prije nego što je kršten kao hrišćanin se zvao Plakida.

Međutim, iako osvajač, Plakida je bio pravedan i dobar čovjek koga je narod poštovao i volio. Jedna od njegovih velikih strasti bio je lov. Kada je jednom prilikom krenuo u šumu, predanje kaže da je ugledao jelena kome je među rogovima svjetlio krst. Plakida mu je bez bojazni prišao i tada mu se prema priči javio Bog. Nakon toga, vojskovođa je otišao kod hrišćanskog sveštenika i krstio se zajedno sa ženom i oba sina dobivši ime Evstatije.

Kada se nakon toga vratio u šumu, na mjesto gdje je ugledao jelena, Bog mu se obratio i prorekao mu težak život i stradanje u Hristovo ime, ali i vječnu slavu.

Jevstatije je nakon toga tajno napustio Rim i sa porodicom počeo da živi među prostim narodom i pomaže nesrećnima. Međutim, kako je i bili prorečeno, snađoše ga mnoge nedaće - varvari mu oteše ženu, a sinove napadoše i odvukoše zvijeri. Ono što Evstatije nije znao je bilo to da su mu djecu spasli čobani, a i da je varvarin koji se usudio da mu ukrade ženu ubrzo poginuo i da su oni bezbjedni.

Međutim, tu nije bio kraj njegovim iskušenjima! Kada je stigao u Rim, saznao je da je car Trajan umro. Sada je na prestolu sjedio Adrijan koji je, umjesto da nagradi Evstatija, od svjetitelja tražio da prinese žrtve paganskim bogovima.

Kada je bivši vojskovođa to odbio rekavši da je hrišćanin, novi car ga je zajedno sa sinovima i ženom bacio divljim zvjerima. Međutim, nijedna životinja nije htjela da povredi ovu porodicu! Nakon toga, naređeno je da budu zatvoreni u usijanog metalnog vola koji je korišćen kao sprava za mučenje. Kada su ih nakon 3 dana izvadili odatle, i Jevstatije i njegova porodica bili su mrtvi, ali njihova tela behu nepovređena i nesagorela.

Tri dana poslije smrti narod je, u znak zahvlanosti za sve što je ovaj dobri čovjek učinio, prenijeli tijelo Evstatije i njegove porodice i sahranili ih po hrišćanskim običajima.

Sveti Evstatije od pamtiveka se praznuje kao zaštitnik lova i lovaca u Srbiji. Vjeruje se da se danas valja prošetati po šumama i livadama, ili parkovima u njegovu čast jer će tako svakoga pratiti dobra, "lovačka" sreća.

Tagovi: