СПЦ

Данас обиљежавамо два свеца, вјерује се да ово треба урадити за здравље

  • 16.12.2023. 08:12

Српска православна црква и њени вјерници данас славе светог Пророка Софонија и обиљежавају празник посвећен Светом Јовану Ћутљивом или Јовану Молчанику.

Свети Пророк Софоније је родом од горе Саварата, из племена Симеонова. Живио је и пророковао у 7. вијеку прије Христа за вријеме благочестивог цара јудејског Јосије. Савременик је пророка Јеремије. Прорекао је дан гњева Божјега, казну над Газом, Аскалоном, Азотом, Акароном, Нинивијом, Јерусалимом, Египтом.

Вјерује се да данас обавезно треба да се оде до цркве, запали свијећа и да се помоли Софонију за здравље најмилијих. Потребно је да се изговоре ове магичне ријечи и оне ће, како се вјерује, да очисте душу: “Пророка Твога Софонија, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше”.

Занимљиво откриће у свемиру збунило астрономе

Занимљиво откриће у свемиру збунило астрономе

Свети Јован Ћутљиви (Молчаник)

Данас се обиљежава и празник који је посвећен Светом Јовану Ћутљивом који је светитељ и епископ, родом из Никопоља Јерменског, од оца Евкратија и матере Ефимије. У осамнаестој години поста иноком и подвизаваше се тврдо и одлучно чистећи срце многим сузама, постом и молитвом.

Послије десет година постављен је за епископа колсонијског. Својим примјером, богоугодном животу привукао је и свог брата Пергамија и стрица Теодора, људе знамените на дворовима цара Зенона и Јустинијана. Због тога га је свети Сава Освештани предложио патријарху Илији, да га рукоположи за презвитера. Када је овај пристао, Јован му исповиједи да је он већ у епископском чину. Тада се затвори свети Јован у келију, и у ћутању и молитви проведе године и године. Потом у пустињи проведе девет година хранећи се само дивљим зељем, па се опет вратио у манастир.

Кијевске власти расписале потјерницу за патријархом Кирилом

Кијевске власти расписале потјерницу за патријархом Кирилом

Када је Свети Сава Освештани преминуо, Јован је силно туговао за њим. Онда му се Сава јавио у визији и рекао му: “Не тугуј, оче Јоване, јер ако се и разлучих од тебе тијелом, ипак сам духом с тобом”. Тада га је Јован замолио: “Моли Господа, оче, да и мене узме с тобом”.

На то му Сава одговори: “То не може бити сада, јер има да дође на манастир велико искушење, па Бог хоће да будеш у тијелу на утјеху и утврђење правовјерних против јеретика.” Одвраћао је вјерне од јереси Оригенива и допринио много да се та јерес сузбије и осуди. Прозирао јасно у духовни свијет и исцјељивао људе од болести. Умро је 558. године у стотину четвртој години живота. Како објашњава пјесма из пролога, Бог слуша молитве праведника и испуњава их – понекад одмах и дословно, а понекад касније, у згодно вријеме, с обзиром на корист цркве.

Другим ријечима: испуњујући молитве праведника, Бог има у виду или спасење једнога човјека или добро цијеле цркве. Дакле, посебно данас, али и иначе, будите вриједни у тражењу истине, још вриједнији у очишћењу свог срца, стрпљиви у чекању и непоколебљиви у вјери па ће Бог дати све у своје вријеме онако и онолико како и колико је нужно за спасење, преноси Мондо.

Стигла нова прогноза: Какво нас вријеме очекује до краја децембра

Стигла нова прогноза: Какво нас вријеме очекује до краја децембра

Свети Јован Ћутљиви у хришћанству представља одлучност и истрајност, а верује се да на њега треба у тишини провести цијели дан вјежбајући своју дисциплину и слушајући више шта други говоре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: