Pravoslavlje

Danas Prepodobni Visarion i Ilarion Novi: Ove riječi treba izgovoriti

  • Извор: Агенције
  • 19.06.2023. 07:45

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan Prepodobnog Visariona i Ilariona Novog.

Prepodobni Visarion rođen je i vaspitan u Misiru. Rano se odao duhovnom životu i "ne ukalja duhovnu odeždu u koju se obuče krštenjem svetim".

Posjetio je svetog Gerasima na Jordanu, i slušao je svetog Isidora Pelusiota. Tijelo svoje pobjeđivao je velikim postom i bdijenjem, ali svoj podvig skrivao je po mogućstvu od ljudi.

Jedanput je 40 dana stajao na molitvi ne jedući i ne spavajući. Jednu haljinu nosio je i ljeti i zimi. Imao je veliki dar čudotvorstva. Stalnog mjesta prebivanja nije imao, nego je do duboke starosti živio po gorama i dubravama. Iscjeljivao je bolesne i činio mnoga druga čudesa na korist ljudi a na slavu Boga. Upokojio se mirno 466. godine.

Prepodobni Ilarion Novi bio je učenik Grigorija Dekapolita i podražatelj života Ilariona Velikoga, čije je i ime uzeo. Moćan u molitvi, istrajan i hrabar u stradanju. A stradao je mnogo za ikone u vrijeme zlih ikonoboračkih careva, Lava Jermenina i drugih.

Potom cara Lava isijekoše mačevima njegovi sopstveni vojnici u onoj istoj crkvi i na onom istom mjestu gdje se on prvo naruga svetim ikonama i odakle prvu ikonu ukloni. Tada Ilarion sveti bi pušten iz tamnice. No zamalo. Ponovo je bio mučen i držan u tamnici sve do pravovjerne carice Teodore. Vidovit i prozorljiv: vidio angele Božje gdje odnose na nebo dušu svetog Teodora Studita. Ugodivši Bogu, upokojio se u carstvu nebeskom 845. godine u svojoj 70. godini.

Tropar Prepodobni Ilarion Novi

(glas 4): Bože otaca naših, čini uvijek sa nama po Tvojoj krotosti, ne napuštaj nas Tvojom milošću, no njihovim molitvama u miru uredi život naš.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм