Јахорина

Девет особа са Дауновим синдромом запослено у хотелу “Вучко”

  • Извор: АТВ
  • 05.11.2023. 09:06

Девет особа са Дауновим синдромом запослено је у хотелу “Вучко” на Јахорини у оквиру програма социјалне рехабилитације особа са инвалидитетом.

Овим пројектом, особе са Дауновим синдромом, по први пут ће самостално живјети и радити као помоћни кувари, конобари, хигијеничари, у вешерају и као собарице.

“Ми имамо, када смо ово најавили, подршку из разних дијелова свијета. Прво су нас питали да ли је ово стварно истина, да ли је ово могуће да у једном маху девет особа са Дауновим синдромом постају људи. У овом саставу, најмлађи има 23 године, а најстарији је '92. годиште. Управо оно што молимо вас медије, ви сте наши пријатељи, ви сте заједно са нама, колико смо ми ту учинили, ви сте пласирали у јавности, ви сте ти који рушите погрешно натурене ставове. Али вас молим, не говорите да су то дјеца. Управо јесте то једна од њихових препрека, необраћање у складу са животном доби. Они нису дјеца, то су одрасли људи, као што сам рекао, најмлађи има 23 године. Ово што је на путу, што ће се радити, што ће се одржавати, то је оно што ће се пресликавати. Овај модел добре праксе ће се преносити широм Републике Српске”, рекао је Зоран Јелић, директор Даун синдром центра Бањалука. 

Планинарско друштво

Планинарско друштво "Вучији зуб" из Требиња ради на планинарском дому али и брине о околини

Александар Провић каже да му је част и задовољство што су дио историјског догађаја не само за Јахорину, него шире.

“Стварно сматрам да је ово велика ствар, не само за Јахорину, Олимпијски Центар, него и за шире, за регион. Као што је Зоран рекао, нешто што се дешава први пут. Нисам чуо да се дјеца са посебном потребом, односно са Дауновим синдромом, запошљавају негдје, да су запослени. Али ево, имаћемо прилику, заједно са Олимпијским центром, да та дјеца, односно одрасли људи имају прилику да раде“, изјавио је Александар Провић, директор хотела “Вучко”. 

Директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић је рекао да је данас историјски дан за Јахорину и за Даун синдом центар Бањалука јер уз подршку Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и Владе раде на инклузији особа са Дауновим синдромом.

РХМЗ упозорава: Стиже олујни вјетар

РХМЗ упозорава: Стиже олујни вјетар

“Радимо на инклузији дјеце са Дауновим синдромом. Олимпијски центар Јахорина ће подржати, на тај начин што имамо идеју да отворимо једну посебну пословну јединицу, која ће запослити особе са Дауновим синдромом и који ће код нас на Јахорини радити као угоститељи, као хотелијери. Показаће да могу све, уз нашу подршку показаће да знају, показаће да оно што могу да раде, они ће имати прилику да раде овдје на Јахорини. Да покажемо да смо, прије свега, ми овдје отвореног срца за све људе“, изјавио је Љевнаић.

Извођењем представе  “Роко и Цицибела”, свих девет особа са Дауновим синдромом је прославило своје ново радно мјесто.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)