Sarajevo

Direktor Zavoda Pazarić: Pronašli smo 17 zaposlenih sa istim prezimenom

  • Извор: n1info.com
  • 02.03.2023. 12:43

U medijima su se ponovo pojavile šokantne informacije o Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

"Oslobođenje" piše o navodima radnica koje ukazaju na mobing ali i užasne uslove u kojima borave pa i umiru štićenici Zavoda.

Na optužbe koje su isplivale u javnost, odgovorio je direktor Zavoda Pazarić, Samir Suljagić koji je demantovao te navode naglašavajući da se stanje u ovoj ustanovi znanto popravilo od onog kojeg je zatekao kada je tek preuzeo ovu funkciju.

Kako kaže, kada je tek došao u Zavodu Pazarić je bilo 17 zaposlenih osoba s isitim prezimenom.

Naime, njegovateljke su za medije kazale da trpe mobing s obzirom na to da ih je jako mali broj angažovan za njegu štićenika koji su hiperaktivni i koje ne smiju ostaviti same ni minutu.

"Prije svega mora se identifikovati o kojim njegovateljkama je riječ i o kakvoj vrsti mobinga se radi te na koji način se on provodi. Mobing je teška kvalifikacija i on mora da se rješava pred nekim drugim organima, na medijima. Ja sam prije godinu najavio da ćemo doći do treće faze kada ćemo morati reekonstrukciju kompletnog uposlenog kadra jer je prema nalazima inspekcije utvrđeno da je riječ o velikom broju osoba koji su stihijski zapošljavani, bez određenih potreba, a istovremeno nedostaje dio stručnog kadra. Javnost mora znati da se mi ne finansiramo iz budžeta već svaki svoj fening trebamo zaraditi i budžet osigurati od pruženih usluga. Ako imate određeni broj zaposlenih za koje možete isplaćivati plate to znači da ne možemo primiti drugi broj zaposlenih koji je potreban ovoj ustanovi", kazao je Suljagić za "N1".

Dalje je pojasnio da postoji Pravilnik kojim se propisuje broj osoba koje se mogu zaposliti u socijalnoj ustanovi naglašavajući da je on na nekakvom minimumu.

“Ako mene kao stručnjaka pitate da li imamo dovoljan broj zaposlenih stručnjaka ja vam nikad ne mogu reći čak i da ih ima onoliko koliko treba da je taj broj dostatan jer njih nikad nije viška. Imamo 341 štićenika od nekog optimalnog broja kojeg možemo imati, a to je 335. Od toga imamo još sigurno oko 30 zahtjeva na čekanju za prijem štićenika u zavod i ovo je nekakav maksimalan broj štićenika kojeg mi možemo u ovom trenutku zbrinuti. Kada je riječ o njegovateljkama, resorno Ministarstvo je prije dvije godine preko Službe za zapošljavanje odobrilo nam određeni broj zapošljavanja kroz sufinansiranje projekata zapošljavanja i mi smo na taj način primili 16 osoba", rekao je i dodao:

"Druga je stvar što se radi o jednom broju radnica koje godinama rade u zavodu, koje su pred penziju i profesionalno su potrošene i koje ne mogu odgovoriti zahtjevu koji se od njih očekuje. Imamo takođe i određen broj onih koji ne ispunjavaju uslove za određeno radno mjesto. Mi smo rekli da ih nećemo otpustiti i da se nećemo koristiti tom metodom, ali smo takođe odmah naglasili da ćemo zbog toga morati trpjeti određene posljedice kako niko od njih ne bi ostao bez posla. Paralelno s tim smo imali manjak defektologa, logopeda, pedagoga i sve smo paralelno u ovoj godini uspjeli zaposliti kako bismo uspjeli zadovoljiti zakonski minimum. Nismo zadovoljni naravno, ali nastojat ćemo poboljšavati situaciju.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.