Нису безопасне

Дjеца е-цигарете користе и у учионицама

  • Извор: Глас Српске
  • 10.10.2023. 20:21

Малољетници у Српској све чешће користе електронске цигарете, које су им надохват руке, због чега просвјетари и љекари позивају надлежне да што прије забране њихову продају млађима од 18 година јер су, како тврде, далеко од безопасних.

Електронске цигарете, које се популарно називају “вејп”, млади без проблема могу да купе на киоску, у продавницама и другим продајним мјестима с обзиром на то да производи који не садрже дуван не подлијежу закону о забрани продаје млађима од 18 година.

Е-цигарете су посебно постале популарне међу старијим основцима и средњошколцима, који их користе у парку, аутобусу, па чак и у учионици.

Директорица Основне школе “Георги Стојков Раковски” у Бањалуци Ивана Љубојевић истакла је за “Глас Српске” да на све могуће начине покушавају да контролишу ђаке јер су е-цигарете постале толико распрострањене међу основцима да су увели и евиденционе листе за одлазак у тоалет.

"Кад се дијете у току часа јави да треба у тоалет, наставници упишу вријеме одласка и доласка како бисмо колико-толико имали контролу над њима. Такође, о питању тога су појачане и контроле дежурних наставника, јер је било ситуација да дјеца за вријеме малог одмора 'вејп' пуше у учионици и снимају се због изазова које објављују на друштвеним мрежама“, казала је Љубојевићева.

Додатни проблем је то што, нагласила је она, многи родитељи нису свјесни штетног дејства тих цигарета.

"Поједини родитељи у томе не виде велики проблем. Имали смо и ситуација да нам родитељи, након што их информишемо да дијете користи те цигарете, одговоре: 'Па шта ако пуше, то је електронска цигарета, она није штетна'”, рекла је Љубојевићева.

Ово су необична мјеста на којима се мишеви знају крити у дому

Ово су необична мјеста на којима се мишеви знају крити у дому

Национални координатор за контролу дувана у Српској Дарко Марковић истакао је да застрашује чињеница да ови производи до малољетника стижу готово без икакве контроле. У питању је, казао је он, новији производ, који је ипак штетан.

"Никотин, између осталог, изазива болест зависности и то се не може лако бацити. Е-цигарете јесу безопасније од класичних, али штете здрављу, због чега је потребно законом забранити њихову продају млађима од 18 година, те њихово рекламирање“ , казао је Марковић.

Додао је да ресорна министарства, када је ријеч о борби против пушења цигарета, прате ситуацију и иду у правцу прописа који су прољетос у ФБиХ ступили на снагу.

Херцеговину заобишла ватрена стихија

Херцеговину заобишла ватрена стихија

Пулмолог Мирко Станетић казао је да су цигарете повезане с повећаним ризиком за настанак разних кардиоваскуларних, плућних, као и других болести.

"Иако произвођачи тврде да су е-цигарете безопасне, сматрам да то није тачно и да је прича сасвим другачија“, истакао је Станетић.

Док старијим особама е-цигарета може да помогне у одвикавању, код млађих, нагласио је Станетић, представља увод у пушачки стаж.

СНСД није пристао на уцјене из Сарајева

СНСД није пристао на уцјене из Сарајева

У Министарству трговине и туризма Републике Српске казали су да је Законом о трговини прописано да је у трговини на мало забрањена продаја алкохолних и других пића која садрже алкохол, као и дувана и дуванских производа лицима млађим од 18 година, те да је та ознака, које трговци треба да се придржавају, истакнута на свим продајним мјестима.

"Када је ријеч о електронским цигаретама и сличим производима овог типа, министарство још није запримило иницијативе за измјену закона како би и ови производи били обухваћени овим ограничењима", нагласили су у овом министарству.

Контрола

У Инспекторату Републике Српске истакли су да су казне за кршење Закона о забрани продаје и употребе дуванских производа лицима млађим од 18 година крећу од 1.000 до 15.000 КМ.

"Под дуванским производима, у смислу овог закона, подразумијевају се цигарете, цигаре, цигарилоси, дуван за пушење, шмркање, сисање, жвакање и сви други производи који су дуванског поријекла“, истакли су у Инспекторату.

Додали су да, када је ријеч о употреби електронске цигарете и наргила, које у свом саставу практично не садрже биљку сорте дувана, у Српској важећим законима тренутно нису прописани критеријуми и параметри за ове врсте производа, а који би могли бити предмет инспекцијске контроле.

Пратите нас и путем Вибера