Свјетски дан борбе против рака

Доктор Шукало о факторима ризика за настанак карцинома

  • Извор: АТВ
  • 04.02.2024. 09:02

Сваке године, 4. фебруара обиљежава се Свјетски дан борбе против рака, чији је циљ подићи свијест о превенцији, дијагностификовању и могућностима лијечења ове глобалне епидемије модерног доба.

Свјетска здравствена организација предвиђа да ће број новообољелих од рака у свијету порасти с 18 милиона у 2018. на 29,5 милиона у 2040. години, док ће број умрлих порасти с 9,5 на 16,4 милиона годишње. 

Примаријус др Младен Шукало, начелник службе за промоцију здравља и превенцију болести, дом здравља Бањалука, рекао је у АТВ јутру да су бројни фактори ризика који могу допринијети, односно, могу у неку руку бити фаворизујући фактор за настанак малигних обољења, рака или карцинома. Неки од тих фактора су промјењиви а неки и нису промјењиви. 

Када се ради о мушком полу, најучесталији су рак плућа, рак дебелог цријева и ректума, рак простате, рак желуца и мокраћне бешике. Када су у питању жене, онда су то најчешће рак дојке, рак дебелог цријева и ректума, рак грлића материце, рак плућа и рак јајника.

„Без обзира о којој врсти рака је ријеч постоје неки фактори на које ми не можемо да утиче, као што је животна доб јер је опште познато да са животном доби расте и број малигних обољења, мада у новије вријеме тај број се повећава и у млађој животној доби. Такође, не можемо ни да утичемо ни на генетику и насљеђе, мада неке људске расе су склоније одређеним карциномима“, рекао је доктор Шукало за АТВ.

У односу на ове непромјењиве, постоји велики број промјењивих фактора ризика на које ми можемо да утичемо нашим стилом живљења.

„Издвојио бих пушење, алкохол, физичка неактивност односно гојазност, неадекватна исхрана. Утицај бројних фактора у нашем животном и радном окружењу почев од ултравиолетног зрачења, јонизујућег зрачења, пестицида, азбеста на радном мјесту, затим присуство одређених инфекција, првенствено вирусних инфекција“, навео је гост АТВ јутра.

Рак је болест коју карактерише један неконтролисани раст абнормалних ћелија у тијелу. Како је рекао доктор Шукало, познато је да се ћелије у тијелу обнављају, али у одређеним околностима пада нашег имунитета, одбрамбеног система, то се не дешава већ ћелије које треба да буду обновљене неконтролисано расту и стварају абнормалне накупине ткива, односно, касније накупине у форми тумора и имају могућност ширења по тијелу.

Више о овој изузетно битној теми, о којој смо овог јутра причали са доктором Шукалом, можете погледати у видео снимку на ОВОМ ЛИНКУ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.