Штутгарт

Дошао из Њемачке да реновира кућу и разочарао се: Нису навикли на рад

  • Извор: Агенције
  • 25.09.2023. 13:49

Када је ово љето из Штутгарта дошао у кући у своје село у Босну и Херцеговину, 36-годишњак разочарао се реакцијом својих комшија.

За "Феникс магазин" је открио шта се догодило, а притом је желио да остане анониман. Испричао је да у Њемачкој живи већ 16 година.

У селу у БиХ има родитељску кућу, али је прије неколико мјесеци одлучио купити кућу која се продавала у комшилуку и коју је требало реновирати.

"Желио сам у свом селу имати нешто своје. Уз то кућа није имала велику вриједност, али јој је било потребно реновирање", каже.

Али, није рачунао на потешкоће на које је наишао и прије него је почео реновирати кућу.


Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

"Имао сам план онога што треба све направити ово љето. Узео сам и мало већи допуст те планирао у БиХ остати дуже него иначе. Проблем је настао када сам почео тражити мајсторе", открио је па додао:

"Једноставно их нема, а они који раде, заузети су, а да бих дошао код њих на ред, могу проћи и мјесеци. Један мајстор ми је рекао како он може одредити цијену коју хоће јер једноставно људи немају избора. Он је једини у кругу од 100 километара који ради тај посао".

У немогућности да пронађе раднике, одлучио је сам започети оно што може и зна радити. Тек је онда за њега услиједио, каже, шок. И разочарење наравно. 

"Новац није био у питању, понудио сам добру дневницу. Али, млађи су се разбјежали по мору, неки једноставно неће јер мисле ако си дошао из Њемачке, пун си пара ко брод па им је све мало. А кад сам почео радити, неке су ми се комшије почеле ругати", испричао је и наставио:

"У кафићу у селу се зафркавали и смијали, говорили како сам шкрт па радим све сам. Нисам шкрт, само не могу наћи радника који ће радити, а да неће сваких пола сата узети паузу за једну пиву. Па ја себи не могу дозволити да ту кућу реновирам двије године, а све могу направити у неколико мјесеци".


Голијанин спашен захваљујући полицајцу који је пронашао таблицу

Голијанин спашен захваљујући полицајцу који је пронашао таблицу

Највише га је, додаје, разочарала реакција неких његових комшија.

"Људи ваљда нису навикли на рад. Младима је главно рећи да се они неће убијати за дневницу од 50-60 евра. А гдје ћеш то данас зарадити? Једноставно нико не жели радити. Никога не занимају занати, сви желе на факултете", прича он.

Млади који су завршили факултете, тврди овај мушкарац, њима је испод части чистити љети.

"Радије ће ваљда сједити кући на грбачи родитељима и чекати одговарајућу пословну прилику. Не разумијем то. Кад сам дошао у Њемачку, радио сам све и свашта и сада имам своју фирму", закључио је.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: