Starosna granica sve niža

Droga prisutna i u osnovnim školama

  • Извор: АТВ
  • 15.12.2022. 19:30

Kockanje, alkohol, droga a sve više zavisnost od telefona su sve češči razlozi javljanju psihijatru. Narkomanija je ono što prednjači, a starosna granica za prvi kontakt sa drogama je sve niža, kažu psihijatri.

“Nažalost da sve mlađa i mlađa populacija se javlja, mi narkomaniju nažalost imamo i u osnovnoj školama, djeca koja su već 8, 9 godina koji se javljaju ili kad su roditelji već posumnjali da uzimaju psihoaktivne supstance. To nije nešto što se dešava nekom drugom, nažalost veoma je prisutno u svim porama našeg društva”, kaže psihijatar Oleg Grubač.

Prevencija je najvažnija. Ljekari u saradnji sa policijom i školom drže česta predavanja da bi đake upozorili na pošast društva. Policijski službenici PU Bijeljina i danas su propagadnim mateijalom pokušali da skrenu pažnju mladima da im droga može uništiti život.

“Policijski službenici PU Bijeljina u proteklih 11 mjeseci otkrili su 42 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, nadležnim tužilaštvima podnijeli su 31 izvještaj protiv 52 lica od kojih su 11 povratnici u izvršenju krivičnih djela, a 2 su maloljetna”, rekla je Aleksandra Simojlović, portparol PU Bijeljina.

I u ovom slučaju najveća odgovornost je na porodici. Roditelji koji primijete neobična ponašanja kod djece, razdražljivost, promjene raspoloženja moraju da reaguju. Uglavnom se javljaju Centru za mentalno zdravlje. Broj pacijenata nije zanemariv. 

“Ona stara podjela na teške i lake droge ustvari je besmislena jer sve ono što mi zovemo lakim drogama, naročito marihuana je obično uvod u konzumiranje nekih drugih narkotika, a i sama po sebi može da da zazličite probleme i fizičkog, a nažalost i mentalnog zdravlja“, pojašanjava Grubač.

Da droge i te kako na ulicama ima ali i da se radi na njenom uklanjaju govore i podaci iz policije. U nekoliko akcija ove godine bijeljinska policija zaplijenila je marihuanu, heroin, kokain i otkrili dvije laboratorije. Bilo je i vozača koji su vozili pod desjstvom narkotika, zbog čega je njih 101 isključeno iz saobraćaja.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм