Institut za javno zdravstvo

U srpskoj registrovano 534 liječena zavisnika

  • 25.06.2018. 14:02

U prošloj godini u Republici Srpskoj registrovana su 534 liječena zavisnika od droge, to 486 muškaraca i 48 žena, podaci su Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Specijalista socijalne medicine u Institutu za javno zdravstvo Srpske Slađana Šiljak rekla je Srni da je prosječna starost liječenih zavisnika 37 godina. 

"Među liječenim zavisnicima najzastupljeniji su heroinski zavisnici 87 odsto, a najveći procenat njih 32,2 odsto ima od 30 do 34 godine", rekla je Šiljak povodom 26. juna - Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge. 

Šiljak je istakla da je među vodećim faktorima za razvoj zavisnosti uticaj mikrosocijalne okoline, kao što su društvo ili partner, kao i neznanje i pogrešna procjena samokontrole, te porodična patologija povezana sa oboljenjima zavisnosti. 

Prema njenim riječima, početak prvog eksperimentisanja je u najvećem procentu od 22,7 odsto određen znatiželjom, 15 odsto uticajem vršnjaka ili partnera i 14,7 odsto zabavom. 

"Preventivni programi u zajednici - u čijoj osnovi je obrazovanje djece i mladih o rizicima i oboljenjima povezanim sa upotrebom droga, kao i o dugoročnoj nesposobnosti koju droge uzrokuju - predstavljaju prioritetne načine podizanja svijesti o značaju štetnosti droga i suzbijanju korištenja", rekla je Šiljak. 

Ona je podsjetila da se Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge obilježava od 1987. godine, kada je Skupština UN odlučila da ovaj dan bude posvećen borbi protiv droga sa ciljem podizanja nivoa svijesti i osjećaja odgovornosti, kao i o preventivnim aktivnostima. 

Komisija UN za droge i kriminal koja prati tržište droga procjenjuje da je balkanska ruta jedan od glavnih trgovinskih područja koja vezuju Avganistan sa istočnim i zapadnim zemljama Evrope.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?