Episkop Sergije: Žele Hram Svete Sofije ponovo da pretvore u džamiju

  • 23.06.2020. 11:59

Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije istakao je da muslimani u Turskoj ponovo žele da hram Svete Sofije, poznat i kao Aja Sofija, koji je postao muzej 1935. godine, pretvore u džamiju.

Episkop Sergije je naveo da je svijetom odjeknula vijest da turske vlasti, na čelu sa predsjednikom Tajipom Erdoganom, razmatraju da konstantinopoljski hram Svete Sofije, poznat i kao Aja Sofija, ponovo pretvore u džamiju.

"Sa nevjericom smo primili ovu zlokobnu namjeru, a oni koji su je objelodanili ponovo su pozlijedili ranu koja krvari 567 godina", naveo je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, više od pet vijekova pravoslavni hrišćani tuguju za najljepšom građevinom u istoriji čovječanstva "koju je obeščastio sultan Mehmed Osvajač, pretvarajući je u džamiju 1453. godine".

"Padom Konstantinopolja ova Јustinijanova zadužbina doživjela je svoje mračne dane koji traju već više od pola vijeka. U toj osmanskoj noći pravoslavni hrišćani nikada nisu zaboravilu Svetu Sofiju - Majku svih hramova, za kojom poneki i danas uzdišu jednako bolno kao i onog dana kada je vizantijsko pojanje u njoj zamijenjenom glasom mujezina", objavljeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske.

Dok su hrišćani širom svijeta podijeljeni u svemu i oko svega, vladika Sergije navodi da muslimani u Turskoj ponovo kidišu "na vjersku zaostavštinu koju su oteli i obesvetili".

"Da bi se primirili i jedni i drugi Sveta Sofija je postala muzej 1935. godine, ali danas, gotovo stotinu godina poslije, u duhu osmanskih sultana, predsjednik savremene Turske Redžep Tajip Erdogan, zajedno sa sljedbenicima, najavljuje da će Sveta Sofija ponovo postati džamija. Državni savjet Turske treba da donese odluku o ovom pitanju 2. jula", istakao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, ne čudi stav predsjednika Turske koji nastavlja tamo gdje su stali njegovi prethodnici, nego čudi ćutanje hrišćana širom svijeta, kako na Istoku, tako i na Zapadu.

"Poneki glas iz Crkve u Atini i Moskvi, i to je sve. Hrišćani su, izgleda, izgubili interes za same sebe, za svoju duhovnu i porobljenu zaostavštinu na kojoj počivaju", ocijenio je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski.

On je upitao da li se može zamisliti kako bi muslimani širom svijeta reagovali da im neko najavi da će džamija Al Aksa u Јerusalimu biti pretvorena u hrišćanski hram.

"Ili, šta bi bilo da se donese odluka da crkva Svetog Petra u Rimu postane džamija? Da li bi hrišćani širom svijeta gledali mirno sopstvenu propast ili bi bar digli glas? Teško je reći, jer hrišćanima danas nedostaje snage, žilavosti i otpora prema svemu onome što nam prijeti kao isukana sablja nad glavom našeg identiteta. Uljuljkanim u komfor i besmisao uživalačkog duha, nominalnim hrišćanima danas je važniji novac nego postojanje, pa je zato ćutanje jedini bijeg od odgovornosti koju imamo i prema precima i prema potomcima", istakao je vladika Sergije.

Prema njegovim riječima, proročanstvo Starca Pajsija jedino je svjetlo u tamnoj noći ravnodušja i tim svjetlom treba razdaniti duše u kojima, zatrpana prašinom zaborava, negdje skrivena sija Sveta Sofija kao najljepši vizantijski cvijet. 

Pročitajte i: 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм