МПШВ

Фармери у Српској морају поштовати мјере да би се куга држала под контролом

  • Извор: СРНА
  • 08.04.2024. 12:42

Фармери у Републици Српској морају да буду одговорни и поштују протоколе да би се афричка куга свиња држала под контролом, закључено је данас на регионално-едукативном састанку у Бањалуци које је организовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Помоћник министра за ветеринарство Негослав Лукић рекао је да је престала забрана усељавања свиња на имања на којима је била потврђена афричка куга, али под одређеним условима и протоколима који се морају поштовати.

Он је навео да животиње морају да буду обиљежене и унесене у ветеринарски информациони систем, јер се само на тај начин може контролисати, а у случају избијања болести моћи ће да се оствари право на накнаду ако су све мјере испоштоване.

Лукић је поновио да је прошле године еутаназирано скоро 50.000 свиња, што је, каже, огроман економски губитак.

Нерадни дани у мају - како да имате мини одмор

Нерадни дани у мају - како да имате мини одмор

Он је рекао да је Влада Српске обезбиједила скоро 25 милиона КМ за надокнаду штете, те додао да је до сада исплаћено 95 одсто и да ресорно министарство чини све да се не би поновио прошлогодишњи сценарио.

"Зато смо донијели одлуку о забрани промета свиња на сточним пијацама јер смо то евидентирали као главни проблем, у смислу илегалног промета животиња, и опредијељени смо да станемо украј овоме проблему", рекао је Лукић новинарима.

Он је додао да је у протеклих 10 дана Републичка инспекција контролисала 38 субјеката, те да је издато 26 прекршајних налога, нагласивши да локалне управе имају озбиљну улогу, поготово када је ријеч о обезбјеђивању сточних гробаља.

"Кључна је брзина уклањања лешева", каже Лукић и додаје да је значајно уредити област транспорта животиња на чему се интензивно ради.

ПУ Бањалука: Опрезно са лицима који прикупљају добровољне прилоге

ПУ Бањалука: Опрезно са лицима који прикупљају добровољне прилоге

Шеф експертског тима Владе Српске за афричку кугу свиња Драго Недић рекао је да је струка на располагању и да је потребно одговорно понашање у сузбијању ове болест.

"Уколико спријечимо контакте, ширење вируса, штитимо не само себе, него и друге и зато морамо бити сви на овоме задатку", оцијенио је Недић, те истакао да су републичке институције показале да желе да помогну.

Недић је навео да је фонд свиња најбрже обновљив, али да се не може обнављати уколико се фарме не придржавају прописаних протокола и мјера, јер се болест брзо шири.

На данашњем састанку представљен је и Правилник о условима и начину остваривања подстицаја за развој пољопривреде и села у овој години који се односи на одређене мониторинге појединих заразних болести код животиња.

Пратите нас и путем Вибера

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.