Izdvojeno 3,8 miliona KM

Fond solidarnosti finansirao dijagnostiku i liječenje za 82 mališana

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2021. 13:47

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u ovoj godini finansirao je liječenje i dijagnostiku za 82 djece, za šta je izdvojeno 3,8 miliona KM, saopšteno je iz Fonda.

U saopštenju se dodake da je ukupno odobreno 117 zahtjeva budući da su pojedina liječenja produžavana više puta.

- Primjera radi, za liječenje samo jednog djeteta oboljelog od rijetke bolesti, koje traje u kontinuitetu u posljednje tri godine, do sada je izdvojeno 2,8 miliona KM - navode iz Fonda.

Dodaje se da je od 2018. godine, od kada je počeo sa radom, Fond odobrio 451 rješenje i to za 293 djece, a troškovi su iznosili više od 10 miliona KM.

Navodi se da su najčešći razlozi za upućivanje u inostranstvo liječenja djece oboljele od malignih bolesti, rijetkih bolesti, transplantacija, urođenih ortopedskih anomalija, bolesti oka, srca i drugih oboljenja.

- Zahvaljujući Fondu solidarnosti ne samo da je obezbijeđen novac za finansiranje liječenja djece u inostranstvu, već su djeca iz Republike Srpske dobila šansu da se liječe u poznatim svjetskim zdravstvenim ustanovama i da ih liječe eminentni ljekari - navode iz Fonda.

U saopštenju se podsjeća da Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve ono što je djetetu neophodno u toku liječenja, poput lijekova i dr.

Takođe, Fond solidarnosti snosi i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Zahtjevi za liječenje djece u inostranstvu mogu se predati u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a potrebne informacije mogu se dobiti i na telefone 051/232-271, 051/249-211 ili 051/249-174.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм