Жеља да се пружи конкретна помоћ

Горица Додик, оснивач "Српске куће": Вриједно радимо да изградимо што више домова

  • Извор: Независне
  • 06.01.2024. 19:38

Фондација "Српска кућа" настала је из жеље да појединачне донације, које сам заједно са пријатељима и партнерима усмјеравала на разне адресе, објединим и урадим много више, казала је Горица Додик, оснивач ове фондације.

Како каже, све је кренуло из идеје и жеље да се честитим и вриједним породицама пружи конкретна помоћ да ријеше егзистенцијално питање и тако отворе врата квалитетнијем животу, који заслужују.

Како и када је дошло до идеје за настанак пројекта/Фондације "Српска кућа"?

Идеја и жеља за покретањем пројекта "Српска кућа - наш залог за будућност", који је, када смо за само годину дана достигли успјех вриједан поноса, прерастао у Фондацију, стасавала у мени веома дуго. Жељела сам да појединачне донације, које сам заједно са пријатељима и партнерима усмјеравала на разне адресе, објединим и урадим много више - честитим и вриједним породицама конкретно помогнем да ријеше егзистенцијално питање и тако отворе врата квалитетнијем животу, који заслужују. Дакле "Српска кућа" је ту, могу рећи одувијек, а формално је почела са радом почетком 2021. године, док је почетком 2023. године званично стасала и Фондација "Српска кућа".

Колико је требало времена да се од идеје дође до реализације и званичног почетка рада Фондације?

Од самог оснивања до данас све се дешавало прилично брзо, спонтано, уз велику подршку, како локалних заједница и институција, тако и предузетника, привредних друштава, па све до медија и појединаца. Прича коју носи "Српска кућа" брзо долази до свих оних људи великог и отвореног срца, јер се препознаје жеља свих да помогну и да породицама отворе врата бољег и квалитетнијег живота. Не могу да кажем да није било изазовно и тешко, али сигурна сам да нас је истинска жеља и визија водила кроз сваки корак - од оснивања, до данас, када са толиким узбуђењем чекамо премијеру ТВ серијала. И не само то, већ и бројне пројекте, активности и све оно што свакодневно радимо како бисмо помогли што већем броју породица у Републици Српској.

Колико бројите чланова, ко је све помогао и помаже у раду Фондације?

Чланство у Фондацији формално има свега неколико људи, али круг наших пријатеља, партнера и волонтера је заиста велики. Много је људи укључено у наше активности, посебно догађаје и донаторске сусрете, и свако од њих им доприноси својим печатом. Наравно, ту су и донатори, и има их заиста у великом броју, који на мјесечном нивоу, а сходно разумним могућностима, које смо и поставили нашим донаторским картицама, помажу рад и пројекте Фондације. Највећу захвалност у подршци, и несебичном давању креативних и продукцијских ресурса, дугујемо АТВ-у. Уз "Српску кућу" су од самог почетка, када су нам помогли да јавност чује за нас, онда кроз продукцију свих догађаја и активности, донацијом куће за породицу у Невесињу, а, наравно, круна је ТВ серијал, нешто потпуно ново на регионалном тржишту, али и још једна, велика прилика, да све наше породице, нашу причу, али и мисију и визију, упозна што више људи.

Када је завршена изградња прве куће и колико је до сада укупно завршено кућа и у којим градовима Републике Српске?

Прва кућа за осмочлану породицу Томић у Косјерову изграђена је у септембру 2022. године, а убрзо је завршена и друга кућа за седмочлану породицу Гамбелић из Невесиња, док је у фебруару прошле године у руке предат кључ седмочланој породици Бабић у Трну. Укупно шеснаесторо дјеце је први пут у животу добило своју собу и топли дом из којег ће бити лакше савладати одрастање, а родитељи сигурност и мотивацију за још здравију и сложнију породицу.

Да ли сте остали у контакту са породицама које су се уселиле у своје нове домове, какве су биле њихове прве реакције, емоције и доживљаји?

Са породицама смо остали у контакту, јер се из те емоције и чисте жеље да неком помогнете, и чисте захвалности друге стране, изродило пријатељство. Срећа коју сви осјећамо током процеса градње, упознавања и бројних незаборавних заједничких тренутака, а тек онда када породице закораче у нове куће, нарочито дјеца, непроцјењива је и тешко је описати ријечима. Вриједи то видјети и доживјети, јер је то заиста посебан осјећај.

Да ли је у плану изградња нових кућа и знате ли у којим дијеловима Српске ће бити реализована градња?

За сада су у изградњи три куће - за породицу Савић у Језеру, у Дервенти за самохраног оца Горана Козарова и његову предивну дјецу, те у Новом Граду за породицу Вукић. Све то ћете видјети у серијалу. Наравно, са градњом не стајемо - завршавају се формалности за кућу породици Савић из Бањалуке, а неколико општина нам је послало приједлоге породица и свакодневно вриједно радимо на томе да обезбиједимо изградњу кућа за што већи број породица широм Републике Српске - јер наша дјеца су будућност нашег друштва и наше Републике Српске.

На који начин бирате породице којима се граде куће, које услове морају испуњавати?

Породице бирамо у сарадњи са локалним заједницама, прије свега локалним центром за социјални рад, који нам предлаже породице и доставља социо-анамнезу. Наши захтјеви су да у породици има четворо или више дјеце до 18 година, да је бар један родитељ запослен и има сигурна мјесечна примања и, наравно, да то буде здрава породица - без насиља, девијантних и порочних облика понашања. Најважније нам је да породица буде здрава и честита, примјер свима и додатна нада и вјетар у леђа да његујемо праве вриједности. Они су стуб нашег друштва.

Које су биле највеће препреке са којима сте се суочили када сте кренули са овим хуманитарним пројектом и ко Вам је био "вјетар у леђа" да оно што сте замислили и остварите?

Изазовно је у било чему пронаћи оне који истински вјерују у визију, оне који свим срцем раде на сваком пројекту и активности, оне који вам вјерују и дају вам подршку – но, на овом путу срели смо много дивних људи, чистог срца, којима доброта према другоме причињава задовољство. Тешко је некада када "остатак", они који бирају да то не буду, осуђују и доводе у питање неке чињенице које нису и никада неће бити дио ове приче. Тада се растужимо, али врло брзо увидимо да је жеља да идемо даље и да помогнемо што већи број породица већа од свега. Вјетар у леђа су сви они који стоје уз нас, а много их је - од породица, најужег круга пријатеља и познаника, до институција, великих и малих фирми и компанија, медија, до појединаца, како из јавног живота, тако и оних који нису под будним оком медија и камера. Срећна сам због тога што та заједничка енергија побјеђује и савладава све препреке и изазове, али и јача "Српску кућу" из дана у дан.

На који начин се финансира рад Фондације и како грађани могу да помогну рад и изградњу кућа?

Рад Фондације могу да подрже сви који желе и осјећају потребу да нам се придруже. Донације могу уплатити на наше рачуне, али и одабрати неке од наших тзв. донаторских картица. Сви који желе да буду дио ове племените приче могу да нам се јаве, а могу и да нас прате на нашим званичним налозима на друштвеним мрежама, али и прате све наше активности и догађаје. Ускоро ћемо представити и интернет презентацију наше фондације. Овом приликом захваљујем, како у лично име, тако и у име Фондације, свима који су до сада помогли наш рад и пројекте, а и онима који ће то тек учинити.

Који су даљи планови Фондације "Српска кућа"?

Као и до сада, наши стратешки планови остају усмјерени на изградњу кућа и ширење наше племените приче. Ту су, наравно, и наше хуманитарне активности, бројни пројекти, али и донаторски сусрети - цијели тим "Српске куће" вриједно ради на планирању и реализацији свега што смо предвидјели за ову годину, а првенствено - да додатно оснажимо Фондацију, комуницирамо наше визије и циљеве, али и помогнемо што већи број породица. Наравно, интензивно радимо на снимању ТВ серијала, који ће послије премијере свима најбоље одговорити на питање шта је "Српска кућа". Оно што највише желимо је да помажемо и несебично дајемо кроз мрежу оних који нас подржавају. И да нашу мисију чувамо и водимо у нове успјехе - због наше дјеце, наших предивних породица, наше Републике Српске.

(Независне новине)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина