Cijene skaču

Hara afrička kuga: Ugrožen najveći proizvođač

  • Извор: Б92
  • 07.09.2023. 17:19

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je već 3.857 uginulo.

Rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbjeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Zaraza je potvrđena na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga - Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Indija mijenja ime?

Indija mijenja ime?

Кako je navedeno, uginulo je 3.857 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Makedonska farma mora da uništi 9.000 svinja

Sa ovim ozbiljnim problemom bore se i zemlje u našem okruženju. Tako se zaraza afričkom svinjskom kugom proširila i na Severnu Makedoniju gdje je pogođena farma u Tarincima, na istoku države.

Tragedija u Banjaluci: Poginuo vozač nakon što je sletio u kanal!

Tragedija u Banjaluci: Poginuo vozač nakon što je sletio u kanal!

Riječ je o farmi tovnih svinja gdje će morati da bude uništeno 9.000 životinja, potvrdila je tamošnja Agencija za hranu i veterinarstvo.

Nakon eutanazije, tamo planiraju da ih zakopaju u jame zbog čega su protestovali mještani sela Tarinci i Nov Karorman, piše Večer.

"Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa je upravo ova farma u selu Tarinci, a problem je gdje će završiti uginule svinje. Pokušavali su da iskopaju jame na državnom zemljištu, u Industrijskoj zoni gdje se nalazi nekoliko kompanija", upozorio je načelnik Opštine Karbinci, Viktor Paunov.

Ponovo buknula zaraza u Bijeljini

Ponovo buknula zaraza u Bijeljini

Smatra se da je ugrožena cijela populacija od 150.000 svinja u zemlji.

U Italiji uključili i karabinjere

Ova je bolest potvrđena i u Italiji, u Zinasco Nuovu, selu južno od Milana u Lombardiji, na četiri lokacije, a navodno je zaraženo gotovo 10.000 svinja.

U toj je regiji smješteno više od polovine od 10 miliona svinja u Italiji. Zajedno sa susjednom regijom Emilija Romanja najvažniji je proizvođač mortadela, salama, pršuta, odnosno glavni je dobavljač suhomesnatih proizvoda na svijetu. Svinjarski sektor ostvaruje godišnji promet od 11 milijardi evra i sada je pod ogromnim pritiskom, a time i cijene svinja koje su, kako navodi Nieuwoogst, najviše u Evropi.

Napravila lažni FB profil svog muža, pa krenula u osvetu

Napravila lažni FB profil svog muža, pa krenula u osvetu

U suzbijanju su čak angažovali i karabinjere, a cilj je boriti se s populacijom divljih svinja. Oko zaraženih područja te na granici sa Slovenijom, biće postavljene i ograde kako bi im se sprečio ulazak, što subvencioniše država.

Strože su mjere u klanicama, a budući da je možda došlo do kašnjenja u prijavi prvih slučajeva, preduzimaju se kaznene mjere za krivce.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм