Gradonačelnik piše statuse

Ponovo buknula zaraza u Bijeljini

  • Извор: АТВ
  • 06.09.2023. 20:45

Dok se afrička svinjska kuga širi Semberijom, Ljubiša Petrović piše Fejsbuk statuse, a krizni štab pred kamere ne želi. Zaraza je ponovo buknula kod najvećeg domaćeg proizvođača "ZP komerca".

Ali Petrović je lično naredio da ekipe na teren ne idu. A osim toga grad nije našao ni lokaciju ukopavanje 2.500 svinja.

"Nažalost evo dva dana prolaze u kontaktu sa lokalnim kriznim centrom odnosno sa gradom Bijeljina, nisu uspjeli da nađu adekvatnu lokaciju gdje će se te životinje zbrinuti. Naravno mi smo hitno djelovali već jutros, sazvali Republički krizni štab, sve životinje će biti upućene na zakopavanje tj. sanitarno zbrinjavanje sanitarno u opštinu Ugljevik u kopove Termoelektrane Ugljevik", kaže Negoslav Lukić, resor za veterinarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede.

Za haos u Semberiji gradinačelniku Ljubiši Petroviću krivi su svi osim njega. Budžet je priznaje prazan. Pobrojao je i koliko je svinja eutanazirano, ali nije rekao zašto grad nije na vrijeme preduzeo ono što je njihova obaveza, kako je većina drugih lokalnih zajednica učinila.

“Ekspertska grupa se prije neki dan sastala, je l' neko čuo nešto pametno od njih? Eutanazirano na hiljade svinja, o čemu su razgovarali, šta su pametno zaključili, šta su preduzeli? Republička civilna zaštita se poslije samo dvije nedjelje povukla, ni traga ni glasa od njih! Teoretičari zavjere kuju neke svoje, samo njima poznate teorije, pitaju se gdje je kuga na velikim farmama.”

Petrović po ranije ustaljenom šablonu, ponovo priču okreće i za svoj nerad upire prst u druge. 

"Lokalna zajednica i lokalni krizni centar grada Bijeljina, definitivno nije bio spreman da riješi taj problem", kaže Lukić.

Važnost saradnje u rješavanju jednog od najvećih izazova sa kojima se suočavaju farmeri trebalo bi biti na prvom mjestu, kažu u ministarstvu. Oni su od početka donijeli niz mjera i pravilnika kojimi su i dali određene pozitivne rezultate.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.