Jedna od najsušnijih godina

HET proizvodio više struje i pored loše hidrologije

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2022. 19:15

Ovo je jedna od najsušnijih godina u istoriji Hidroelektrana na Trebišnjici. Palo je tek 40% očekivanih padavina, zato je kota Bilećkog jezera još odavno ispod plana. Pored loše hidrologije HET je i proizvodio više struje da bi nadomjestio nedostatke izazvane zastojima termoelektrana. U akmulaciji je sve manje vode.

 “Mi imamo još 2 metra da radimo, u nekom optimalnijem sistemu rada, ako budemo manje radili imamo još ovu tekuću sedmicu da radimo, nakon toga ništa, moramo da sačekamo nove dotoke odnosno nove padavine a vjerujem da ih mora biti”, izjavio je Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a. 

Sve nade se polažu u kišovit novembar u kome je prosjek 230 litara po metru kvadratnom. Dosadašnja iskustva kažu da posle velikih suša obično dođu jake kiše.

“Očekujemo u koliko jesen bude hidrološki povoljnija da ćemo možda ostvariti plan proizvodnje ali je pitanje da  li ćemo ostvariti tu plansku kotu u HET-u”, kaže Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a.

Godina je hidrološki izrazito teška ali su svi agregati stalno radili, kažu u HET-u. Bez obzira na poteškoće u ovom preduzeću očekuju  dobit od oko 10 miliona maraka.

“Zbog potpisanih ugovora o međusobnim odnosima i izuzetno velikih cijena električne energije na tržištu mi smo već sada finansijski dio poslovanja debelo prebacili i očekujemo na kraju godine da imamo relativno veliku dobit”, izjavio je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Remont HET-ove velike brane je uspješno završen u vlastitoj režiji. Maksimalno se proizvodilo zbog potreba sistema. Pored suše najveći razlog svega su i česti ispadi TE Ugljevik koja je trenutno u kapitalnom remontu a njen povratak na mrežu očekuje se ovih dana. Čelnici elektro sektora uvjeravaju da će Srpska imati dovoljno struje za predstojeću zimu ali i mole građane da štede električnu energiju.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм