Poskupljenjima nema kraja

I šišanje poskupilo, drastičan skok cijene

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2023. 19:14

Skoro svakodnevno se građani šokiraju nekim poskupljenjem a za najnoviji pobrinuli su se muški frizeri u Banjaluci - šišanje vrtoglavo skače pa će koštati od 10 do čak 18 maraka. I žene će morati da plate više. Dok se mnogi hvataju za glavu, u Zanatsko preduzetničkoj komori kažu da ni frizewri nemaju izbora. Sve je poskupilo pa moraju i oni.

"Ti ljudi trgovci koji prodaju nama sredstva za rad poskupili su svoje proizvode i onda je evidentno da se to prenijelo i na naš posao. Ne možemo mi više da naplaćujemo cijenu farbanja cijenom koja je bila, kada je farba poskupila za 25%, čak negdje i više, zavisi od brenda koji koristimo. I šampon i voda je poskupila i struja i kirije su otišle gore", kaže Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka.

Začarni krug, dodaje Arsićeva, jer cijene proizvođača i dobavljača na kraju određuju i konačnu za šišanje. A da je samo šišanje, bio bi najmanji problem. Osnovne životne namirnice su preskupe, kažu Banjalučani. 

- Ne kupujem previše, samo ono što je potrebno.

- Vjerujte da ni sama ne znam, kao nekom čarolijom. Teško, teško, sve teže 

- Kupujem ono što mogu, što ne mogu, ne mogu.

Cijene su nerealne i apsurdno je da su ovakve, smatraju u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača. Na ulju se, kažu, to najbolje vidi. 

"Sa cijenom ulja je pokazatelj zašto je sada cijena 3,5 KM, a bila je 5 KM , znači sve te nerealne cijene su bile, evo ta cijena od 5 KM bila je zaista nerealna i odražavala stvarno stanje i potrebu da bude toliko poskupljenje. Isto tako ovaj pad je sada drastičan, ako uzmemo u obzir da je bilo preko pet maraka, što opet govori o tome da su sve ove cijene su prenaduvane", kaže Murisa Marić, Udruženje za zaštitu potrošača Don.

Zato se mnogi nadaju da neće takve i ostati. Jer, kažu građani, ako je sve "otišlo gore" nakon što je drastično poskupilo gorivo, zašto i cijene životnih namirnica danas nisu niže kada je gorivo pojeftinilo? Pa makar i za nekoliko feninga.