Poskupljenjima nema kraja

I šišanje poskupilo, drastičan skok cijene

  • Izvor: ATV
  • 08.03.2023. 19:14

Skoro svakodnevno se građani šokiraju nekim poskupljenjem a za najnoviji pobrinuli su se muški frizeri u Banjaluci - šišanje vrtoglavo skače pa će koštati od 10 do čak 18 maraka. I žene će morati da plate više. Dok se mnogi hvataju za glavu, u Zanatsko preduzetničkoj komori kažu da ni frizewri nemaju izbora. Sve je poskupilo pa moraju i oni.

"Ti ljudi trgovci koji prodaju nama sredstva za rad poskupili su svoje proizvode i onda je evidentno da se to prenijelo i na naš posao. Ne možemo mi više da naplaćujemo cijenu farbanja cijenom koja je bila, kada je farba poskupila za 25%, čak negdje i više, zavisi od brenda koji koristimo. I šampon i voda je poskupila i struja i kirije su otišle gore", kaže Žana Arsić, predsjednica Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka.

Začarni krug, dodaje Arsićeva, jer cijene proizvođača i dobavljača na kraju određuju i konačnu za šišanje. A da je samo šišanje, bio bi najmanji problem. Osnovne životne namirnice su preskupe, kažu Banjalučani. 

- Ne kupujem previše, samo ono što je potrebno.

- Vjerujte da ni sama ne znam, kao nekom čarolijom. Teško, teško, sve teže 

- Kupujem ono što mogu, što ne mogu, ne mogu.

Cijene su nerealne i apsurdno je da su ovakve, smatraju u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača. Na ulju se, kažu, to najbolje vidi. 

"Sa cijenom ulja je pokazatelj zašto je sada cijena 3,5 KM, a bila je 5 KM , znači sve te nerealne cijene su bile, evo ta cijena od 5 KM bila je zaista nerealna i odražavala stvarno stanje i potrebu da bude toliko poskupljenje. Isto tako ovaj pad je sada drastičan, ako uzmemo u obzir da je bilo preko pet maraka, što opet govori o tome da su sve ove cijene su prenaduvane", kaže Murisa Marić, Udruženje za zaštitu potrošača Don.

Zato se mnogi nadaju da neće takve i ostati. Jer, kažu građani, ako je sve "otišlo gore" nakon što je drastično poskupilo gorivo, zašto i cijene životnih namirnica danas nisu niže kada je gorivo pojeftinilo? Pa makar i za nekoliko feninga.

  • 20:00 Еmisija: Bingo

    Brojčana igra sa izvlačnjem brojeva, od 1 do 90 putem bubnja, u kojoj se unaprijed utvrđuje visina fonda dobitaka i njegova raspodjela.

  • 20:30 Na ivici terena

    Na ivici terena

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program