Jedini uzgajivač u USK

Incident u Cazinu: Lovački psi napali stado magaraca

  • Извор: Независне
  • 07.11.2022. 15:33

Na imanju Izeta Babića, iz naselja Rujnica nadomak Cazina, tokom protekle nedjelje lovački psi su napali i povrijedili više magaraca, a vlasnik kaže kako će barem dvije životinje zbog povreda morati eutanazirati.

Inače, Babić je jedini uzgajivač magaraca na prostoru Unsko-sanskog kantona i drži stado od oko stotinjak ovih životinja.

"Ovo nije prvi upad lovačkih pasa na moje imanje, jer se ovakav događaj desio i prije tačno godinu dana. Radi se o psima koji se koriste u lovu, tako da ću biti primoran da od nadležnih institucija zatražim zabranu lova na području oko mog imanja. Šteta je velika i teško ju je sanirati, posebno u današnjim okolnostima“, kazao je Babić.

Ovu informaciju potvrdio je i portparol MUP-a USK, Bahrudin Dželalagić, te istakao kako je o svemu upoznato Tužilaštvo USK.

"Vlasnik nam je prijavio ovaj događaj i on kaže kako se radi o lovačkim psima. Mi smo obavili uviđaj na licu mjesta i obavijestili nadležnog tužioca koji je naložio dodatne istražne radnje u cilju kvalifikacije cijelog slučaja", kazao je Dželalagić.

Prema riječima vlasnika, psi nisu jedina opasnost po njegove životinje, te tvrdi kako mu je u posljednjih desetak godina, koliko uzgaja ove životinje, ukradeno ili nestalo 37 magaraca.

"Zbog svega ovoga razmišljam koliko je isplativo držati i uzgajati ovo stado. Možda se odlučim da sve ukinem", rezigniran je Babić.

Inače, na ideju da uzgaja magarce došao je prije desetak godina, kada je započeo taj posao, nakon što je posjetio farme ovih životinja u Hrvatskoj. Dodaje da je sve započeo s pet grla i da je s godinama brojno stanje svoga stada neprestano povećavao.

"Cilj mi je bio da zaokružim stado na oko 200 magaraca. Osnovni motiv svega je proizvodnja magarećeg mlijeka, koje je izuzetno zdravo i ljekovito. Zasad ga proizvodim u još nedovoljnim količinama i prodajem na kućnom pragu", priča Babić.

Dodaje da je pokušavao da se poveže sa mljekarama u BiH, ali da se ispostavilo da su one još nedovoljno zainteresovane za otkup magarećeg mlijeka.

"Uzgajam autohtonu vrstu magaraca sa područja BiH, pa sam korisnik podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede FBiH. Međutim, to je ograničeno na samo 50 grla i mislim da takva politika ne motiviše", smatra Babić.

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок