SPC

Izgovorite ove riječi za spas duše: Vjernici danas obilježavaju dva sveta mučenika

  • Извор: Магазин новости
  • 30.08.2023. 07:41

Sveti Miron Ahajski je hrišćanski svetitelj u liku sveštenomučenika, iz 3. vijeka. Rođen je oko 201. godine u oblasti Ahaja, u vrijeme cara Decija Trajana.

Zbog svoje hrišćanske vjere bio je mučen i stradao je u gradu Kiziku oko 250. godine. 

U vrijeme cara Dekija, nastupi veliki progon hrišćana. Na sam Božić, vojska je upala u crkvu u kojoj je Miron služio liturgiju, izvela sveštenika na očigled svetine i počela da ga muči zahtijevajući da se odrekne svoje vjere.

Pomoć u liječenju Sare Lazić iz Doboja: Na aukciji šal Barselone sa potpisima svih igrača

Pomoć u liječenju Sare Lazić iz Doboja: Na aukciji šal Barselone sa potpisima svih igrača

Mučenje ovog svetitelja je bilo strašno  prvo su ga spaljivali (legenda kaže da ga je od vatre spasao anđeo koji mu se javio i zaštitio ga), a onda su krenuli da mu deru kožu, dio po dio. Mučeni Miron, bez obzira što je trpio strašne bolove, nije poklekao i čak je u jednom trenutku dograbio komad sopstvene kože i njime udario rimskog sudiju u lice.

Miron je nakon toga odveden u grad Kizik i tamo posječen

Ipak, narod nije zaboravio dobrotu i blagost Svetog Mirona. I danas mu se mole, a on važi za zaštitnika krotkih i nevinih ljudi koji nikome nisu učinili nikakvo zlo. Vjeruje se da će im ovaj svetitelj priteći u pomoć i spasiti ih svake nevolje ako u crkvi zapale svijeću i pomole mu se.

Dodik snosi troškove transporta tijela tragično stradalih kod Prnjavora

Dodik snosi troškove transporta tijela tragično stradalih kod Prnjavora

""Mučenik Tvoj Gospode, Miron, u stradanju svome je primio nepropadljivi vjenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobjedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše"", prenosi Novosti Magazin.

Sveti mučenik Patrokle

Građanin grada Trikasina, sadašnjeg Trua u Galiji. Naslijedio bješe veliko imanje od roditelja, i kao pravi hrišćanin činio od toga milostinju bijednima posvednevno, a sam živio podvižnički, uzimajući hranu samo jednom dnevno, i to po zalasku sunca.

Zbog svetosti života Gospod mu dade moć iscijelenja, te kao čudotvorni iscjelitelj bi svuda poznat. Car Avrelijan došavši u Galiju naredi, da mu dovedu Patrokla. Patrokle sveti javi pred carem vjeru svoju u Hrista, i ne utaji ništa.

Puna cijena karte za banjalučke penzionere i studente od septembra?

Puna cijena karte za banjalučke penzionere i studente od septembra?

„Ako želiš, care, nešto od mojih blaga, daću ti, jer te vidim uboga“, reče sv. Patrokle caru. Na to njemu car: „Kako ti nazivaš ubogim mene, cara, koji imam bezbrojna blaga?“ Reče Patrokle sveti: „Imaš samo zemaljska, prolazna blaga, ali si ubog, jer ni samoga sebe nemaš, niti vjere Hristove u srcu.“

Bi osuđen na smrt i predat vojnicima, da ga vode u neko blato kraj rijeke i tu posjeku, a tijelo mu ostave u blatu. No svetac se moljaše Bogu, da mu ne ostane tijelo u tome blatu i po božijoj sili on najedanput posta nevidljiv za vojnike i prenijet na drugu stranu rijeke. Poslije dugog traženja vojnici ga nađu i posijeku na jednom suvom mjestu. Dva prosjaka, kojima je Patrokle često davao milostinju, naiđu tim putem, prepoznali su tijelo svoga dobrotvora, i česno ga sahraniše.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм