ФЗО

ИЗИС ради и у бањалучком Дому здравља

  • Извор: АТВ
  • 29.01.2024. 14:37

Интегрисани здравствени информациони систем од данас је пуштен у функцију и у Дому здравља Бањалука.

"Ова здравствена установа има велики број амбуланти на више локација, па се ове локације постепено интегришу у  ИЗИС управо због додатног унапређења безбједносних мјера и да спријечимо било какво нежељено дјеловање на овај систем“, навели су из Фонда здравственог осигурања Републике Српске. 

Бањалучки Дом здравља уједно је посљедња јавна здравствена установа у Републици Српској која користи апликације ИЗИС-а и која је интегрисана у ИЗИС, јер су завршени сви безбједносни протоколи у складу са препорукама ФЗО РС.

Дакле, ИЗИС од прошле седмице ради у свим јавним здравственим установама примарног нивоа и болницама које користе ову апликацију.  

"Напомињемо да у функцији још није прописивање електронских рецепата, већ се за сада штампају папирни рецепти, а тренутно се раде тестирања са апотекама. Модул за лабораторије, такође, још није у функцији јер су у питању екстерни сервиси са којима морамо бити посебно обазриви“, навели су у саопштењу.

Наставак извоза пилећег меса у ЕУ

Наставак извоза пилећег меса у ЕУ

Подсјећамо, Интегрисани здравствени информациони систем 31.12.2023. био је мета високо софистицираног хакерског напада и од тада Фонд здравственог осигурања Републике Српске заједно са партнерима на овом пројекту даноноћно ради како би систем био поново враћен у функцију. 

"То је и учињено и прије планираног рока, јер је циљ био да сви подаци који су у ИЗИС-у, а ријеч је о више од четири терабајта података, буду сачувани и безбједни, што и јесу“, додали су у саопштењу.

Из Фонда подсјећају да Агенција за информационо-комуникационе технологије Републике Српске, Министарство здравља и социјалне заштите, као и Министарство за унутрашње послове Српске у наредном  периоду а према закључку Владе Српске, формирати стручни Тим за пружање одговора на рачунарско-безбједоносни инцидент у ИЗИС-у, управо како би систем  додатно унаприједили и појачали  мјере политике безбједности и у здравственим установама. 

Потврђена оптужница за масакр код Младеновца

Потврђена оптужница за масакр код Младеновца

"С обзиром на то да је заштита осјетљивих здравствених информација и личних података пацијената наш примарни циљ, свим здравственим установама које користе апликације ИЗИС у протеклом периоду су достављене нове мјере политике безбједности ИЗИС-а, са детаљним појашњењима, како би се додатно унаприједила и појачала политика безбједности. Као и до сада, јавност ћемо правовремено информисати и када будемо имали нове информације у вези са осталим модулима ИЗИС-а, попут електронског рецепта, лабораторије и друго“, закључено је у саопштењу Фонда.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Прича се (Р)

    Емисија: Прича се (Р)

  • 13:25 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.