Semberija

Jesenja sjetva se privodi kraju

  • Извор: АТВ
  • 29.10.2022. 19:36

Semberski poljoprivrednici uveliko završavaju sa sjetvom. Ovo će biti jedna od skupljih zbog cijena repromaterijala. Bez obzira na to, sijati se mora.

"Sijemo, skupo jeste ali vidjećemo šta će da bude na kraju. Trenutno je situacija takva kakva jeste, ali mi moramo da posijemo. Onoliko koliko možemo toliko i dajemo. Đubrivo je skupo, bilo je tako i proljetos pa smo dobili malo bolju cijenu pšenice", kaže Rajko Dubajić, Amajlije.

Ilija Lazić i njegov sin ove godine sijaće šest ipo hektara. Nadaju se dobrom prinosu.

"Vrijeme odavno nije bilo ovako, samo što je mnogo promjenjivo, prije bile kiše, prije kiša suša, tako da ovo je sada idealno, ima i vlage, ima i lijepih dana, tako da to je dobro", kaže Ilija Lazić, Velino Selo.

Kod Vase Dikića biće pšenice.

"Bolje je uhvatiti tu gdje nije jako zima i zdravija bude nego kada padaju veliki snjegovi onda teže niče. Što ranije to je bolje uvijek bilo", kaže Vaso Dikić, Amajlije.

Ove jeseni poljoprivrednicima pogoduju i vremenske prilike. Nadaju se padavinama, a već je zasijano više od 70%.

"Sjetva uveliko teče, vremenske prilike su zadovoljavajuće da se ona obavlja dobro, brzo i kvalitetno i negdje se prognozira da je na 70-80% površina već i obavljena sjetva. Uslovi su kao što rekoh veoma povoljni tako da  i ono što je zasijano početkom optimalnog roka odnosno početkom oktobra već je i niklo", kaže Radmila Nešković, Savjetodavna služba pri Ministarstvu poljoprivrede.

Ove godine u Semberiji biće zasijano 14 000 ha pšenicom. Veliki broj poljoprivrednika odlučio se za nju i zbog većih podsticaja koje obezbjeđuje Ministarstvo.

Тагови: